Vukosavljević: Župa postaje mesto arheološkog hodočašća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Župa postaje mesto arheološkog hodočašća

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas lokalitet Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, gde je u ponedeljak pronađena monumentalna figurina "župske venere" za koju se procenjuje da je nastala u periodu od 4.500 do 3.500 godina pre nove ere. Ovaj izuzetan nalaz može biti potvrda ranijih pretpostavki da je u Vitkovu bio religiozni centar vinčanske kulture.

"Tajne vinčanske kulture polako izlaze na videlo, i Srbija ima sreću da baštini tragove nama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nepoznatih ljudi i relativno nepoznate kulture. Zadatak Ministarstva kulture i informisanja jeste da obezbeđuje sredstva i uslove za stručnjake koji često rade u otežanim uslovima i Ministarstvo će uraditi sve da obezbedi što bolju finansijsku i tehničku podršku za nastavak istraživanja", rekao je Vukosavljević.

Rukovodilac arheoloških istraživanja Gordana Čađenović i Sanja Crnobrnja Krasić, koja je pronašla figuru, predstavile su ministru dosadašnja istraživanja i najnovija otkrića na lokalitetu. Vukosavljević je lokalitet obišao zajedno sa saradnicima za oblast kulturnog nasleđa, u društvu direktora Narodnog muzeja Kruševca Gorana Vasića, Zavičajnog muzeja Župe Ivana Brborića i predsednika opštine Aleksandrovac Mirka Mihajlovića.

Ovom prilikom Vukosavljević je najavio da će Ministarstvo kulture i informisanja obezbediti sredstva za nastavak arheoloških radova na lokalitetu do kraja godine, kao i da će pružiti podršku budućim sistematskim istraživanjima ovog naselja iz mlađeg neolita. Ministar je najavio mogućnost da se lokalitet Vitkovačko polje, kada se steknu uslovi, uključi u kapitalni projekat "Vinča" kao integralni deo vinčanske, tehnološki najnaprednije praistorijske kulture na svetu.

"Projekat "Vinča" uvršten je kao strateški projekat Ministarstva kulture i informisanja. Tamo će biti ulagana velika novčana sredstva u naredne tri godine, ali verujem da će i Vitkovačko polje, zahvaljujući ovom otkriću biti u prilici da se visoko popne na lestvici prioriteta Ministarstva. To ovaj lokalitet i ova vrsta istorije zaslužuju, kao i stručnjaci iz ustanova kulture koji su na tome radili, i koji će na tome raditi i ubuduće", rekao je ministar.

U znak pažnje za posvećenost i istrajnost u svom poslu ministar Vukosavljević je, u ime Ministarstva, dodatno finansijski stimulisao rad celokupnog tima stručnjaka i saradnika na arheološkom iskopavanju."Ovo je značajan dan za srpsku i svetsku arheologiju. Vinčanska kultura nam pokazuje svoje velike rezultate i izgleda da smo na tragu i na lokalitetu koji će nam pružiti još kvalitetnih nalaza. Ministarstvo kulture će učiniti sve da maksimalno izdašno pomogne buduća istraživanja i arheološke radove na ovom području", zaključio je Vukosavljević.

Nakon posete lokalitetu ministar je obišao Zavičajni muzej Župe, u kom se pored ostalog čuvaju i čuvene župske venere: "Lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "Venus de Župa" (Ružica), "Madam de Vitkovo" (Grozdana), kao i "Madam de Venčac". Ove figure boginje plodnosti bile su delo prvih zemljoradnika koji su naseljavali ove prostore pre više od 6.000 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.