Vlast ponovo hapsi Nušića

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2018, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast ponovo "hapsi" Nušića

To je mogao da zamesi samo veliki komediograf Branislav Nušić i tradicionalno zaziranje srpskih vlasti od satire i kritike. Ove godine, Srbi i njihovi gosti uživaće u dve Nušićijade!

Čuvena kulturno-zabavna manifestacija više se ne održava samo u Ivanjici već se, bar jedan njen deo, seli u Beograd.

Razlog za ovogodišnje dve Nušićijade je sukob dosadašnjih glavnih organizatora okupljenih u Udruženju građana Kudes i glavnih finansijera - opštinskih vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Ivanjici.

Kako kažu u Kudesu, prvo će 18. avgusta u Beogradu, na Dorćol placu, biti organizovano "intimnije, novo, a poznato izdanje Nušićijade", ali će se u istoj organizaciji i 23. avgusta održati druženje pored jezera u Ivanjici.

Istovremeno, opštinske vlasti predvođenje Ivanjičkim naprednjacima zakazale su održavanje Nušićijade u gradu na Moravici od 24. do 26. avgusta, uz sve raskošne kostime i scenografiju koja je do sada bila karakteristična za popularnu kulturno-zabavnu manifestaciju.

Da su izbačeni iz organizacije u Kudesu su saznali proletos i to prilikom prenosa sednice lokalne skupštine. Tada je predsednik Opštine Ivanjica Zoran Lazović konstatovao da manifestacija pripada gradu i da ljudi iz Kudesa "više apsolutno nemaju nikakve ingerencije u učešću na Nušićijadi.

Iz udruženja građana su odgovorili saopštenjem, prizivajući duh likova najboljeg srpskog komediografa.

"Došli smo do paradoksalnog ishoda: napolje leti onaj koji je sve osmislio i stvorio, a ostaju oni kojima festival nije po meri. Baš kao što je Živka ministarka Čedu razrešila uloge Darinog muža, jer ona je vlast i može joj se, tako je predsednik ivanjičke opštine javno i svečano razrešio Kudes ingerencija na Nušićijadi".

Ubrzo su usledile optužbe opštinskih vlasti da su organizatori trošili puno novca, da je jedna grupa htela da celu organizaciju prisvoji i da nisu dostavljali finansijske izveštaje.

- Nedopustivo je da se nekom dozvoli trošenje sredstava opštinskog budžeta po sistemu "kako hoće i kome hoće", pa ako je to kontrola nad Nušićijadom, onda smo je kao odgovorna vlast preuzeli - rekao je predsednik opštine Zoran Lazović.

Bolji poznavaoci prilika u Ivanjici ukazuju da je razlog što je došlo do prekida saradnje lokalnih vlasti i organizatora Nušićijade to što su se kao glavni i specijalni gosti manifestacije odomaćila "sumnjiva lica", odnosno kritičari aktuelnih vlasti, poput Zorana Kesića, momaka iz "Njuz.neta" i novinara i satiričara Dragoljuba - Draže Petrovića.

Poznati po tome što duhovito umeju da "dokače" predsednika Srbije i koloritne likove iz vladajuće, ali i drugih političkih stranaka, oni će i ove godine biti učesnici Nušićijade u organizaciji Kudesa.

U kakvom će duhu ona proteći vidi se iz spiska ostalih učesnika, među kojima su glumac Petar Božović, reper Marčelo, karikaturisti Predrag Koraksić Koraks, Dušan Petričić...

Oni koji se krajem avgusta upute u Ivanjicu imaće priliku da gledaju svetkovinu koju su opštinske vlasti ove godine imenovali sloganom "Ko tebe jadom, ti njega Nušićijadom", što su neki protumačili kao aluziju na raskol sa Kudesom.

Kako su najavili novi organizatori, festival će biti u znaku jubileja "180 godina od izgradnje ivanjičke crkve, 150 godina od prve knjižnice i čitaonice, četiri decenije od nastanka dečijeg vrtića, a deo programa posvećen je stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata".

Da će humora i satire biti i na opštinskoj Nušićijadi, potrudiće se glumci pozorišnih predstava "Gospođa ministarka" i "Dva komada ruže", dok će u muzičkom delu dominirati popularni pevači.

Zajednički imenitelj sa prethodnih osam Nušićijada biće glumac Milan Milosavljević.

U fraku, sa prepoznatljivim nušićevim brkovima, on će i ovoga puta oživljavati lik slavnog komediografa tokom tri dana festivala i biti vlasnik ključeva grada.

Novinar i satiričar Dragoljub Draža Petrović je uveren da politički razlozi stoje iza odluke opštinske vlasti da preuzme festival. On je bio samo jednom na Nušićijadi kao gost i to prošle godine, kada je manifestaciju u svom duhovitom maniru, sa dosta satiričnih komentara na račun predsednika Srbije, otvorio koautor i glavni protogonista emisije "24 sata sa Zoranom Kesićem".

- Njuzovci i ja smo nakon tog otvaranja stekli utisak da sledeće godine Kesić sigurno neće otvarati Nušićijadu. I po kuloarima se pričalo da su lokalni naprednjaci bili  pogođeni time što je Kesić zezao predsednika Vučića u centru Ivanjice pred nekoliko hiljada ljudi. Kasnije sam čuo da su lokalni naprednjaci odlučili da preotmu organizaciju da bi se dodvorili stranačkoj centrali u Beogradu, koja se takođe pitala zašto se dozvoljava da neko u naprednjačkoj opštini na satiričan način govori o njihovom lideru i predsedniku Srbije - otkriva za "Vesti" autor izuzetno čitane i popularne kolumne "Žvaka u pepeljari".

Petrović, Kesić i drugi koji će učestvovati na beogradskoj Nušićijadi,  sada žele da pomognu Kudesu da ova otimačina i cenzura ne prođe mimo očiju šire javnosti.

- Želimo da pokažemo da ne može svaki lokalni šerif da preuzme šta mu se ne sviđa da bi cenzurisao slobodnu misao i satiru. Sve ovo mnogo liči na vreme kada je Nušić bio hapšen. Ovi su sada faktički  "uhapsili" Nušićijadu. Napravili su neku svoju koja se potpuno razlikuje od onih prethodnih, jer ima nekih par predstava koje  se tiču Nušića, a ostalo su  Haris Džinović i lake note.

Jedna od prvih Nušićevih komedija "Narodni poslanik" bila je "uhapšena" u policijskoj fioci punih 13 godina, a sam pisac završio je u apsani nakon satirične pesme "Dva raba" u kojoj se kralj Milan Obrenović prepoznao. Sud je prvo odrezao dva meseca za "pogani jezik i još poganije pero", ali je uvređeni monarh uticao da to pisac dobije čak dve godine zatvora.

Nušićijadu je 1967. godine pokrenula rediteljka Soja Jovanović, autorka najboljih filmskih verzija Nušićevih komedija. Ovaj gradić izabran je po rečenici "viđen si za Ivanjicu", kojom je gospođa ministarka Živka u komediji pretila neposlušnim činovnicima s kraja 19. veka da će biti proterani u zaostalu varošicu. Kako je i tada bilo problema da se festivalski slavi satira koja ismeva malograđanski duh i podmitljivu vlast, manifestacija je obustavljena 1972.

Grupa mladih iz Kudesa ponovo je pokrenula Nušićijadu 2010. Uz finansijsku pomoć grada, Ministarstva turizma i sponzora, oni su do ove godine uspešno organizovali manifestaciju koja je nosilac priznanja "Evropa za festivale, festivali za Evropu" (EFFE), kao jedan od najboljih festivala Starog kontinenta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.