Vladan Ljubinković:  Plus olovo i krv

Izvor: Arte, 02.Sep.2019, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladan Ljubinković: Plus olovo i krv

Otvaranje samostalne izložbe slika, skulptura i objekata, "...plus OLOVO i KRV", likovnog umetnika Vladana Ljubinkovića u četvrtak, 5. septembra, u 19h, Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac br 19. Izložba traje do 20. septembra, 2019. godine.

Tekst likovnog kritičara Sava Popovića o opusu “Olovo i krv”, Vladana Ljubinkovića

Tri elementa: zvezdica, traka i uzorak maskirne  uniforme  u  različitim  materijalima i odnosima – osnovni su gradivni >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << elementi Ljubinkovićevog  iskaza o aktuelnoj  stvarnosti. Beogradski slikar i profesor Vladan Ljubinković za razliku od svog imenjaka, psihijatra (na drugoj strani sveta, sveprisutnog na Google-u) kod  kog  se susret zakazuje i po tri  meseca unapred, zainteresovanima  širom  otvara  vrata i „leči“ ih  nizom pitanja koja  postavlja  njegova  izložba  u Prodajnoj  galeriji „Beograd“. Zapravo  pomenuta  tri elementa  možemo računati  kao jedan - nedvosmisleno sugerišu  američku zastavu. Jednina je, dakle, zakon Ljubinkovićeve „priče“, na  jedno pada teret svega i od tog zahteva  počinje  biće  izloženih  objekata.

Šta se događa  između  slikara i sveta koji  ga okružuje?

Jedni će govoriti o novom  s(likovnom) jeziku, mnogi će delom sugerisati „idilične“ ženske likove  u isto takvim  ambijentima i stvaraće – pod  isprikom  bega od lude stvanosti - bezvredno delo za jednokratnu  upotrebu. Oni angažovani, ako svoj izraz ne svedu na pamflet napuštajući  područje  umetničkog  izraza – ostavljaju verodostojan trag o vremenu, dilemama, (ne)ostvarenom  nadanju, očekivanjima, buntu.

Ljubinković  svojim likovnim  pitanjima  zauzima jasan stav o odnosu  na globalnu stvarnst  koju  svi  osećamo, ali je različito  doživljavamo. Ta toliko sveprisutna  zastava bez koje  i zakonski  nije  moguće snimiti  ni jedan amerčki film, koja je svojevremeno  bila  simbol demokratije i slobode, Ljubinković preispituje. Strog je sudija, precizan analitičar. Na jednom od objekata – reljefa  pomerajući  zvezdice  iz ležišta  zadire u podtekst  simbola  i otkriva  tamu. Skulptorski  reševajući  samostalni  objekt „Olova i krvi“ i postavljajući „zastavu“ na donji  maskirnim  uzorkom  obložen  deo  govori  o „slobodarskim“ misijama te zemlje na područjima  bogatim  rudnim i energetskim sirovinama.

Cinizam koji seže do sarkazma je likovnim rečnikom nedvosmisleno saopsten i ne može se sumnjati da umetnost Vladana Ljubinkovića gaji lažne nade. Post liberalni kapitalizam čiju ranu otimačku fazu proživljava  teren na kom autor  živi i radi, oseća, sudi i presuđuje. I ne zaboravimo – kritika je u suštini težnja ka slobodi, i u krajnjem  slučaju – delo slobodnih.

Savo Popović

Vladan Ljubinković, umetnik o svom opusu:

“Radovi koji su deo su ciklusa “… plus OLOVO i KRV” nastajali su od 2014. godine. Vizuelno - likovni aspekt mog stvaralaštva problematizuje i ispituje dejstvo ravni slike prema namerno izazvanoj nestabilnosti trodimenzionalne sfere. Nastale plastične vrednosti upućuju na novu konfiguraciju simbola unutar istog sadržaja i razlike u percepciji mogućeg, već viđenog stanja stvari.”

Vladan Ljubinković, (1951, Mladenovac, R .Srbija) akademski slikar, profesor u penziji Arhitektonskog fakulteta, Univerziteta u  Beogradu. Osnovnu školu završio u rodnom gradu, gimnaziju pohađao u Beogradu. Diplomirao slikarstvo na Fakultetu Likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, 1975. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 1981. godine. Član ULUSa od 1976. i Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih  umetnosti  Srbije  (DEAVUS)  od  2008. godine. Godine 1974. počinje  izlagačku  aktivnost  i učestvovao  na  brojnim grupnim  izložbama, a  priredio je dvadesetdve  samostalne.

www.vladanljubinkovic.com

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

1. Land art izložba u Lovranu 'Skulpture uz more'

Izvor: SEEcult.org, 02.Sep.2019

Otvoren je poziv umjetnicima na sudjelovanje na prvom izdanju cjelogodišnje prodajne land-art izložbe umjetničkih skulptura i slika u Lovranu (Opatijska rivijera) uz Lungomare (šetnica uz more) i pod morem, u parkovima i u Starome gradu Lovran (Galerija Guc i Kula) - 'Skulpture uz more' od 20.09....

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.