Vitalova nagrada Milošu Latinoviću

Izvor: Blic, 18.Mar.2014, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vitalova" nagrada Milošu Latinoviću

Književna nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu u 2013. dodeljena je Milošu Latinoviću za roman "Sto dana kiše" u izdanju Vulkan izdavaštva iz Beograda, saopštila je kompanija "Vital". Miloš Latinović

Žiri je ove godine radio u sastavu Vladimir Gvozden (predsednik), Dragan Jovanović Danilov i Nikola Strajnić.

Nagrada se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Dobitniku nagrade pripadaju diploma i novčani iznos, koji će mu biti uručeni na svečanosti 27. marta u Novom Sadu.

U obrazloženju se kaže da se roman Latinovića "nametnuo u ovogodišnjoj književnoj produkciji kao uspeo pokušaj traganja za stilom kadrim da prikaže složenost sveta nakon pada svih utopija, odnosno vere da će taj svet sutra biti bolji, srećniji, bogatiji, mirniji, poetičniji..."

U pitanju je priča o povratku u rodni banatski grad, uokvirena istorijskim reminiscencijama, ljubavnim i kriminalističkim zapletima, krhotinama opore stvarnosti, primamljivim literarnim referencama i osobenim, blagim humorom.

U užem izboru za nagradu "Zlatni suncokret" pored romana Latinovića "Sto dana kiše" bile su još dve knjige - roman Petra Miloševića "Tinja Kalaz" (Agora, Zrenjanin) i knjiga priča "Ljudske vibracije" Darka Tuševljakovića (Čarobna knjiga, Beograd).

"Vitalova" nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Slobodan Vladušić, Mileta Prodanović i Uglješa Šajtinac. Nagradu "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu u 2012. dobio je Drago Kekanović za roman "Veprovo srce".

Latinović je rođen 1963. godine u Kikindi.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je završio i master studije s temom Sterijino pozorje i pozorišni život Srbije.

Objavio je šest zbirki priča, pet romana, dve knjige eseja i desetak dramskih tekstova od kojih su Panonski karusel i Payador ili Crnjanski izvedeni u Narodnom pozorištu u Kikindi.

Latinovićevi prozni tekstovi prevođeni su na engleski, mađarski, slovenački, slovački i makedonski jezik. Dobitnik je Nagrade Društva književnika Vojvodine za roman Dželat u raju (2008), a za poetsko-proznu zbirku Zvezde i ostrva je dobio Nagradu "Stevan Pešić" (2012).

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

„Zlatni suncokret” Milošu Latinoviću

Izvor: Politika, 19.Mar.2014, 09:26

Nagradu „Zlatni suncokret”, koju dodeljuje „Promist Vital” za knjigu godine dobio je Miloš Latinović za roman „Sto dana kiše”, koji je objavio „Vulkan”. U najužem izboru su bile i knjige Petra Miloševića „Tinja Kalaz” i Darka Tuševljakovića „Ljudske vibracije”. Žiri,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.