Izvor: Beta, 04.Okt.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više stručnjaka za neevropske književnosti

STOKHOLM, 4. oktobra 2011. (Beta-AP) - Portparol žirija za dodelu Nobelove nagrade za književnost Peter Englund izjavio je u utorak da je Švedska akademija unajmila veći broj stručnjaka za procenu dela autora koji pišu na neevropskim jezicima.

Švedska akademija je često bila na meti kritika da je evrocentristička u izboru laureata. Od poslednjih 10 dobitnika Nobelove nagrade za književnost, sedmoro su bili iz Evrope.

Englund je agenciji AP rekao da je u prethodne dve godine Švedska akademija povećala na izmedju 10 i 15 broj nezavisnih eksperata koji su predlagali pisce koji pišu na jezicima koje članovi žirija ne govore.

Obelodanjivanje imena dobitnika Nobelove nagrade za književnost očekuje se u četvrtak 6. oktobra.

Laureati u svakoj kategoriji u kojoj se dodeljuje Nobelova nagrada (fizika, hemija, medicina, ekonomija, mir i književnost) dobiće ček od 10 miliona švedskih kruna, odnosno 1,08 miliona evra.

..

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Više stručnjaka za neevropske književnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2011

STOKHOLM - Portparol žirija za dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peter Englund rekao je danas da je Švedska akademija unajmila veći broj stručnjaka za procjenu djela autora koji pišu na neevropskim jezicima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.