Virtuelna galerija

Izvor: Glas javnosti, Beta, 18.Avg.2009, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelna galerija

BEOGRAD - Sajt posvećen srpskoj slikarki Mileni Pavlović-Barili (1909-1945) postavljen je na internet adresi www. milenapavlovicbarili. rs, saopšteno je juče iz Ministarstva kulture Srbije, prenela je Beta.

Sajt posvećen srpskoj slikarki jedan je od segmenata obeležavanja veka od njenog rođenja, navodi se u saopštenju. Pored njenih slika i modnih ilustracija, podeljenih u nekoliko segmenata koji se mogu pregledati u virtualnoj galeriji, na sajtu su dostupni i kompletna biografija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << umetnice, porodično stablo, njena pisma roditeljima, pesme, fotografije, kao i stručni tekstovi o njenom radu.

Izložbu dela Milene Pavlović-Barili koja je trenutno postavljena u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) do sada je videlo više od 60.000 posetilaca. Na izložbi je predstavljeno više od sto dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti (MSU) iz Beograda i Galerije „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca.

Milena Pavlović rođena je 1909. godine u Požarevcu, a umrla 1945. u NJujorku. Slikarstvo je studirala u Beogradu i Minhenu, a uzor joj je bio slikar Đorđo de Kiriko.

NJeni slikarski simboli su između sna i jave, ženski setno ljupki likovi, velovi, krilati mladići na štulama, antički stubovi, Venere bez ruku, harlekini, biste, lepeze, ptice. Godine 1930. napustila je Jugoslaviju i narednu deceniju provela u Španiji, Rimu, Parizu i Londonu, gde se družila i izlagala s evropskom umetničkom elitom (Žan Kokto, Andre Breton).

Tada je ušla u novu, prerafaelitsku, odnosno romantičarsku školu, okrenuta više prošlosti nego sadašnjosti, te postala predstavnik nadrealističkog ili metafizičkog romantizma.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.