Izvor: Politika, 27.Nov.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Violeta je san svakog soprana

Za Snežanu Savičić Sekulić ova sezona proteći će u znaku tri velike uloge, a to su Lučija u „Lučiji od Lamermura”, Violeta u „Travijati” i Đilda u „Rigoletu”

– Verdijeva opera „Travijata”, san je svakog soprana. Uloga Violete Valeri je zahtevna i u njoj jednoj imate zapravo tri role: za koloraturni, lirski i dramski glas, po činovima, od kojih svaki zahteva drugačiju emociju. Tokom karijere, koju sam vrlo pažljivo vodila, moj glas se razvio i sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je pravo vreme za ovu divnu ulogu – kaže prvakinja Beogradske opere, sopran Snežana Savičić Sekulić, koja prvi put u karijeri, dugoj više od decenije, peva Violetu u „Travijati”, večeras u 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Posle generalne probe moja bivša profesorka, primadona Radmila Smiljanić, koja verno podržava moj rad, rekla je da će to biti moja životna uloga. Sigurno će mi biti jedna od najdražih, koju sam istovremeno priželjkivala i opirala joj se, procenjujući pravi trenutak da je ostvarim – ističe naša sagovornica, koja je debitovala u Beogradskoj operi 2001. sa Đildom u Verdijevom „Rigoletu”, a za ovu rolu dobila je nagradu UMUS-a. Sada posle 13 godina ovo je druga Verdijeva opera u kojoj peva. U međuvremenu ostvarila je oko dvadeset velikih uloga u delima klasičnih i savremenih kompozitora.

U „Travijati” se pojavljuju dve teze, jednu zastupaju oni koji smatraju da je ljubav najvažnija u životu, dok drugi smatraju da prednost ipak ima samo radost i zabava. Snežana Savičić ima svoj komentar:

– Zastupam ovu prvu jer bez ljubavi smo ništa, a sa njom smo sve. Pročitala sam „Damu s kamelijama” Aleksandra Dime pre nego što sam počela da učim ulogu. To mi je svakako pomoglo da lik Margerite Gotje (Violete Valeri) bolje upoznam i ono što se ne može pročitati u libretu Frančeska Marije Pjave pronađem u liku. Njena ženstvenost je očaravajuća, u svemu je posebna i ono što je preovladalo je ljubav. Postojala je prava ljubav između Alfreda i Violete, iako je ona verovala da je niko nikada neće zavoleti zato što je kurtizana. Kada je komponovao „Travijatu” Verdi je isticao da je to delom i autobiografska opera, jer je živeo sa pevačicom Đuzepinom Streponi, koju je kasnije oženio. Doživljavao je mnogo neprijatnosti zbog takozvanog nemoralnog života sa njom.

Snežani Savičić ova sezona proteći će u znaku tri velike uloge, a to su Lučija u „Lučiji od Lamermura”, Violeta u „Travijati” i Đilda u „Rigoletu” koju će izvesti na beogradskoj i novosadskoj sceni. Uspešnoj operskoj umetnici su se sva vrata otvorila pre desetak godina, nakon osvojenih pet nagrada u različitim kategorijama na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. U istom periodu bila je nagrađena na nekoliko drugih takmičenja kao što su „Nikola Cvejić” u našoj zemlji i „Ada Sari” u Poljskoj. Potom su usledile stipendije „Fondacije Karađorđević”, Gildhol škole u Londonu i Muzik teatra iz Beča.

– Moj izbor za život i rad je Beograd. Aktivna sam i ambiciozna kao umetnik i maštam o novim ulogama, ali sam pre svega porodičan čovek. Sve ovo ne bi funkcionisalo da nisam srećna majka i supruga. Ono za čim sam tragala sve vreme je kako biti uspešan i naći ravnotežu između scene i porodičnog života. Uspela sam, ali je u životu sve trenutak i ne smemo se uljuljkati kada nam je lepo.

Na pitanje da li bi neki dramatičan obrt, poput poziva da gostuje recimo u Metropolitenu, poremetio njenu ravnotežu, umetnica uz zvonki smeh odgovara:

– To bi u ovom trenutku i u svakom smislu bio zaista dramatičan obrt!Ali bih dodala iz vaših usta u Božije uši!

----------------------------------

Monserat i Snežana

– Monserat Kabalje je velika umetnica i kada mi je rekla da pevam kao anđeo i odlično radim svoj posao, šta više od toga mogu da poželim? To je za mene veliki kompliment, ako i što sam imala čast da stanem na scenu sa takvom veličinom, koja je slušajući moje snimke odabrala da pevam sa njom. To su koncerti koji se pamte čitavog života i umetničku biografiju čine bogatijom – priseća se Snežana Savičić.

----------------------------------

Umetnički tim „Travijate”

Prvi put u „Travijati”, osim Snežane Savičić, predstaviće se i Tamara Nikezić u ulozi Flore na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Kao solisti nastupiće: Dejan Maksimović ( Alfred), Vuk Zekić (Žorž Žermon), Jovana Belić (Anina), Igor Matvejev (Gaston), Danilo Stošić (Komisionario), Slobodan Živković (Đuzepe), Pavle Žarkov (Baron Dufol), Mihajlo Šljivić (Markiz), Sveto Kastratović (Dr Grinvil). Premijerna obnova ove čuvene Verdijeve opere, koju je režirao Borislav Popović, a obnovila je Ivana Dragutinović Maričić, izvedena je prošlog meseca. Orkestrom i Horom Narodnog pozorišta dirigovaće Zorica Mitev Vojnović.

Biljana Lijeskić

objavljeno: 28.11.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.