Vidi Ognjenović nagrada Kočićevo pero

Izvor: Blic, 28.Dec.2011, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidi Ognjenović nagrada Kočićevo pero

Književnici Vidi Ognjenović danas je uručena ugledna nagrada Kočićevo pero za 2011. godinu, koju dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banja Luka-Beograd", za roman "Posmatrač ptica".

Ovo priznanje dodeljuje se "za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči". Nagradu Vidi Ognjenović dodelio je žiri u sastavu Miljenko Jergović, Mladen Vesković i Nikola Vukolić, direktor Zadužbine.

Ognjenovićeva je, primajući nagradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekla da voli nagrade koje nose ime pisca jer je to jedan način produžavanja kontakta u literaturi.

"Između tog pisca i dobitnika nagrade obično se učitava i upisuje izvesna magična linija književne srodnosti što doživljavam kao neki lirski pokušaj da se zaustavi vreme", rekla je ona. Pre uručenja nagrade pročitano je pismo predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u kome se čestita Vidi Ognjenović na njenom dosadašnjem radu i doprinosu visokim dostignućima savremene književnosti.

Član žirija Vesković naveo je da Vida Ognjenović romanom "Posmatrač ptica" u izdanju "Arhipelaga" "potvrdila svoje poverenje u priču, koju je ovoga puta preispitivala i nadogradjivala kroz pričanje o naratoru, ali je nije negirala u svojoj i biti i integralnosti značenja, a to je prenošenje iskustva". Miljenko Jergović nazvao je Vidu Ognjenović "jednu od moćnih žena iz onih vremena kada bi se činilo da se srpska kultura nalazi pred propašću" i uporedio ju je sa Isidorom Sekulić koja je "preko svojih leđa preturila više revolucija, drušvenih kataklizmi i socijalnim promena i uvek je pokušavala uvesti neki red i pristojnost, verujući da su red i pristojnost ono što jednu kulturu može odbraniti od propasti".

"Postupajući tako, insistirajući na redu i pristojnosti, obe su napisale neke važne i nezaobilazne knjige srpske književnosti i bile na ponos srpskome jeziku", naveo je on. Predsednik žirija Nikola Vukolić rekao je da Vida Ognjenović predstavlja "jedno od najznačajnijih imena našeg kulturnog prostora" i sa podjednakim uspehom se bavi literaturom, pozorištem, esejistikom. On je naveo da roman "Posmatrač ptica" predstavlja "jedno od najboljih dela ove autorice koja, analitična i kritična, nije imala 'belih mrlja' u svojoj stvaralačkoj biografiji".

Povezane vesti: Nagrada "Kočićevo pero" dodeljena Vidi Ognjenović Valjarević, Ognjenović i Bajac u konkurenciji za nagradu Impak Troje srpskih pisaca u trci za svetsku nagradu "Kočićevo pero" Vladislavu Bajcu za "Hamam Balkaniju"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.