Izvor: Danas, 15.Sep.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veza između predaka i potomaka

Beograd - Pod pokroviteljstvom Svetog arhijerejskog sinoda SPC i sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja sutra u Centru Sava muzičko-scenskim spektaklom „Stojte, galije carske“ biće obeležena 100. godišnjica početka Prvog svetskog rata.

Autor je glumica Ivana Žigon, a snage da se realizuje ovaj događaj udružili su Izdavačka kuća Mitropolije crnogorsko-primorske Svetigora, Društvo srpsko-ruskog-prijateljstva i RTS, saopšteno je juče na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Pres centru UNS-a.

- Teško je na sceni obuhvatiti ovakav podvig, kakav su naši preci ostvarili pre 100 godina. Ovaj muzičko-scenski spektakl je veza između predaka i potomaka. On je spoj gusala, hip-hopa, opere, baleta, folklora... Sve što je iskonsko i tradicionalno podržano je kontrastima današnjeg vremena. Na čelu spektakla je vojvoda Živojin Mišić, kog tumači Miša Janketić, a sa njim i vladika Nikolaj u tumačenju Tihomira Arsića, koji se sa ovom ulogom posle 10 godina ponovo vraća na scenu - objasnila je Ivana Žigon.

Kako je juče najavljeno, čuće se i glas čuvenog ruskog reditelja i glumca Nikite Mihalkova, koji čita telegrame ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova regentu Aleksandru Karađorđeviću, u kojima mu obećava da će Rusija zaštititi Srbiju. Ulogu Srbije tumačiće guslar Bojana Petković, pobednik takmičenja „Ja imam talenat“, proslavljenu ženu ratnika Milunku Savić od mladosti do starosti igraju Jelena i Ivana Žigon, Floru Sandres Katarina Radivojević... Najavljeni su i baletski umetnici iz petrogradskog Marinskog teatra, ruski ansambl Rus iz Vladimira, domaći Kolo i „Nikola Tesla“, orkestar „Stanislav Binički“. Na sceni će se, kako je juče rečeno, pojaviti 200 umetnika koji će pokazati da „samo lepota može spasiti svet od tiranije i rata“. Originalnu muziku napisao je Ninoslav Ademović.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Mihalkov igra ruskog cara

Izvor: Večernje novosti, 16.Sep.2014, 17:32

VEK od početka Prvog svetskog rata obeležiće se 17. septembra u Sava centru muzičko-scenskim spektaklom „Stojte galije carske“. Za scenu ga je osmislila glumica Ivana Žigon, uz podršku Svetigore i Društva srpsko-ruskog prijateljstva. Uz naše brojne umetnike, nacionalne ansamble, izvođače...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.