Vesna Golubović:  Pro-iz-vodjenje znaka

Izvor: Arte, 05.Okt.2023, 11:01

Vesna Golubović: Pro-iz-vodjenje znaka

U subotu, 7.10. u 19h otvaramo drugu samostalnu izložbu Vesne Golubović u B2 galeriji.

U odnosu na prethodnu izložbu iz 2020. umetnica se osvrće na njujorški period osamdesetih kada je stvarala u Istvilidžu. Postavku je zamišljena kao scena koju čine 23 oslikana stuba, totema i tri oslikana zida čime je prostor galerije pretvoren u svojevrsnu potragu za energijom sakrivenom iza geometrijskih oblika. Ravne, izlomljene linije i talasasti ritmovi su jedna vrsta oznake za kreativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << potencijal umetnice koja je bila aktivni učesnik uzbudljive njuroške scene okupljene oko strit arta, grafita, murala gde je osnovna ideja bila stvaranje... Što je i do danas utkano u njeno razumevanje uloge umetnosti u društvu. Njen rad uključuje i sikarstvo na zidu, instalacije u javnom i izložbenom prostoru, slike, ali i prošireno polje razumevanja vizuelnog iskustva u formi scenskog dizajna.

Izložba je otvorena do 29.10.2023.

Vesna Golubović je rođena 1955 godine, Banjaluka, Jugoslavija. 1980. diplomirala, a 1986. magistrirala na FLU Beograd, odsek slikarstva u klasi profesora Stojana Ćelića.  Živela u Njujorku, SAD, od 1981 godine do 2004 god.  Radovi i instalacije Vesne Golubović se nalaze u institucijama i privatnim kolekcijama u Njujorku, Los Andjelesu, Vašingtonu, Bostonu, Baltimoru, Hongkongu, Tokiju, Berlinu, Antverpenu, Tel Avivu, Hagu, Beogradu, Zagrebu...

Autor fotografija: Vladimir Popović

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.