Venders nije pristalica 3D tehnike

Izvor: B92, 06.Feb.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venders nije pristalica 3D tehnike

Slavni nemački režiser Vim Venders (Wim Wenders), koji će na Berlinalu predstaviti dokumentarac u 3D tehnici o koreografkinji Pini Bauš (Pina Bausch), tvrdi da nije uveren u vrednost 3D tehnike na filmu.

"Avatar" Džejmsa Kamerona bio je "zapanjujuć sa vizuelne tačke gledanja, iako je scenario samo stara priča po oprobanom receptu", rekao je sineasta za današni "Bild Am Zontag" (BILD am SONNTAG).

Svi filmovi koji su nastali posle "Avatara" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 3D tehnici "tehnički su ispod standarda koje je postavio Kameronov film: izazivaju glavobolju, fizičku nelagodnost i čovek ne razume zašto su uopsste snimljeni u 3D tehnici", dodao je Venders.

Takav stav ga ipak nije odvratio od snimanje dokumentarca o Pini Bauš i to upravo u toj tehnici.

Na ideju o snimanju filma o uglednoj i jedinstvenoj figuri plesa 20. veka, Venders je došao još pre 20 godina, a za 3D tehniku se odlučio posle gledanja filma "U2 in 3D" na festivalu u Kanu 2007.

"Od tog trenutka postalo mi je jasno: tako to treba snimiti. Dotle nisam znao šta nedostaje. Onda sam shvatio da je to prostor, ambijent u kojem se kreću plesači", objasnio je Venders.

Pina Bauš je umrla juna 2009, a dokumentarac o njoj pod naslovom "Pina" biće premijerno prikazan 13. februara na Berlinskom ffestivalu, a desetak dana kasnije i u ostale evropske bioskope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.