Vek  od rođenja Bojana Stupice

Izvor: B92, 11.Jun.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek od rođenja Bojana Stupice

Narodno pozorište u Beogradu 14.juna obeležiće sto godina od rođenja reditelja, dramaturga i jednog od osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Svečanost će biti održana pre početka izvođenja predstave "Derviš i smrt" u režiji Egona Savina. Prisutnima će se obratiti ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović. Svečanom programu će prisustvovati i supruga Bojana Stupice, glumica Mira Stupica, kao i prijatelji i kolege >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuvenog reditelja i dramaturga.

Bojan Stupica rođen je 1910. godine u Ljubljani, gde je diplomirao naArhitektonskom fakultetu, a ubrzo je počeo da se bavi pozorištem.

Nakon Drugog svetskog rata bio je postavljen za pomoćnika upravnika Drame Narodnog gledališča u Ljubljani, gde je uradio 10 predstava sa sopstvenim scenografijama.

Elaborat za osnivanje JDP-a predao je Komitetu za umetnost i kulturu u Beogradu 1946. godine, a kao umetnički direktor u tom teatru radio je od 1947. do 1955. godine. U tom periodu režirao je desetak predstava, među kojima je i "Dundo Maroje", koja je izvođena u Parizu, Beču, Budimpešti, Varšavi, Moskvi, Kijevu i Veneciji.

Kada je pokrenuta istraga o njegovim ideološkim opredeljenjima, Stupica se preselio u Zagreb, gde je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu, a nakon dve godine se vratio u Beograd, gde je radio kao reditelj i umetnički rukovodilac u Narodnom pozorištu.

Upravnik JDP-a postao je 1968. godine, gde završava teatar, koji će nakon njegove smrti 1970. godine, dobiti ime "Bojan Stupica".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.