Veče sećanja na Zorana Božinovića

Izvor: B92, 10.Okt.2010, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veče sećanja na Zorana Božinovića

Povodom godišnjice rođenja gitariste i pevača kultne "Pop mašine" i kasnije "Rok mašine" Zorana Božinovića (1952-2004) grupa njegovih prijatelja i kolega priredila je u subotu uveče svirku u bluz klubu "Vox" u Beogradu.

Rok-bluz trio "Texas Flood", u kome je nekadašnji bubnjar "Bajage i instruktora" Vlajko Golubović, pojačan za cenjenog gitaristu Dušana Dudu Bezuhu, izveo je "Zemlju svetlosti", "Put ka suncu" i "Negde daleko", neke od ključnih pesama "Pop mašine" objavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom njenog postojanja od 1972. do 1977. godine.

"Sviramo večeras u znak sećanja na našeg prijatelja Zorana, koji nas je učio da se muzika ne svira rukom nego srcem i dušom", rekao je gitarista "Texas flooda" Nenad Zlatanović.

Basista Ivan Čukić i Zlatanović su sa posebnim zanosom i predanošću pevali stvari "Pop mašine", za šta su "Texas flood" nagradili gromoglasnim aplauzom posetioci "Voxa", među kojima su bili rok veteran Branko Marušić-Čutura i rok novinar Dragan Nikolić, koji je na početku večeri zadovoljno primetio da nije video "nikad više poznatih muzičara na ovom mestu".

U izvodjenju bluz rok standarda u čast Božinovića, "Texas floodu" su se pridružili basista "Bajage i instruktora" Miroslav Cvetković i bluz gitarista "Zone B" Dadi Stojanović.

Rođen 5. oktobra 1952. godine, Zoran Božinović je vazzio za jednog od najboljih beogradskih gitarista, a svojevremeno je bio i član "Zone B" snimivši sa njima albume "Pirat" (1999) i "Original" (2005).

Na poccetku večeri "Zona B", u kojoj su izmedju ostalih Bezuha i nekadašnji basista "Idola" Zdenko Kolar, izvela je bluz standarde poput "Good Morning Little Schoolgirl", "Nothing But the Blues" ili "Boogie Singer", pojačana gostima gitaristom bluz sastava "Point blanka" Dragoljubom Crnčevićem-Crnketom, pevačem Loletom Savićem i gitaristom "Riblje čorbe" Vidojom Božinovićem, bratom Zorana Božinovića.

Braća Božinović su zajednički svirali gitare u novom izdanju grupe sada okrenute metalu pod nazivom "Rok mašina", koja je objavil istoimeni album (1981) i mini album "Izrod na granici" (1982).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.