Veče sa Vilsonom, Unkovskim, Jovanovićem i Mijačem u JDP

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veče sa Vilsonom, Unkovskim, Jovanovićem i Mijačem u JDP

Jugoslovensko dramsko pozorište kroz seriju predavanja pod radnim nazivom "Majstorsko pismo: Veče sa..." predstavlja četvoricu umetnika: Roberta Vilsona, Dušana Jovanovića, Slobodana Unkovskog i Dejana Mijača.

Vrhunski pozorišni reditelji podeliće refleksije o svom radu i o pozorištu uopšte, sa publikom, mlađim profesionalcima i onima koje teatar zanima kao društveni fenomen. Svoj četvorici umetnika zajedničko je veliko iskustvo i potpuna posvećenost pozorištu. Svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << različite poetike i pristupe pozorištu demonstriraće na različite načine: kroz performans-predavanje, radionicu, razgovor sa publikom.

Jedan od najznačajnijih pozorišnih reditelja na svetu Robert Vilson održaće predavanje na engleskom jeziku pod nazivom "1. Dali ste bili ovde? 2. Ne, ovo je prvi put". Veče sa Robertom Vilsonom biće održano na Sceni „Ljuba Tadić” u sredu 13. maja u 20 časova. Gostovanje Roberta Vilsona u JDP-u finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Slovenački reditelj Dušan Jovanović u JDP- u je režirao tri predstave, a jedna od njih, prazivedba Balkanskog špijuna, odigrana je stotinu i pedeset puta, označavajući ključni trenutak u društvenom, političkom i pozorišnom životu Jugoslavije, svojevrsni artefakt epohe. Predavanje Dušana Jovanovića biće održano u četvrtak 14. maja na sceni Studio JDP u 19.30.

Slobodan Unkovski, najpoznatiji i najznačajniji makedonski reditelj, i jedan od nekoliko najvažnijih jugoslovenskih reditelja, u JDP-u je radio desetak puta, a njegov Hrvatski Faust, Bure Baruta i Šine obeležili su poslednje tri decenije našeg glumišta, svaka na svoj način predstavljajući i više od pozorišnog čina – izraz duha svog vremena. Predavanje Slobodana Unkovskog je u petak 15. maja na sceni Studio JDP u 19.30.

Dejan Mijač, vodeći srpski pozorišni reditelj, režirao je u JDP-u tridesetak predstava koje predstavljaju neke od najznačajnijih dometa u istoriji pozorišta na ovim prostorima. Među najznačajnije spadaju Pučina po Nušiću, Sterijini Rodoljupci i prazivedba Putujućeg pozorišta Šopalović, Ljubomira Simovića. Predavanje Dejana Mijača zakazano je za subotu 16. maja na sceni Studio JDP u 19.30.

Dušan Jovanović, Slobodan Unkovski i Dejan Mijač učestvovali su u svetkovini otvaranja nove zgrade JDP, režirajući predstave koje su sukcesivnim pojavljivanjem obeležile novi početak Velike scene. JDP je objavilo i knjigu Biti u pozorištu, teatrološkinje Marine Milivojević Mađarev, svedočanstvo o različitim poetičkim pristupima teatru, ali i dokument o svojevrsnom majstorskom pismu koje su ova tri umetnika ostavila našem pozorištu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.