Izvor: Blic, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj ljubavi na boju glasa

Uticaj ljubavi na boju glasa

Nema ni punih deset godina od kako je Snežana Savičić počela da uči pevanje, a već iza sebe ima zavidnu biografiju internacionalnog soliste. Snežana, inače docent na Muzičkoj akademiji u Banjaluci, upravo je, sjajno tumačeći Adinu u 'Ljubavnom napitku' na sceni Narodnog pozorišta, stekla diplomu magistra pevanja (klasa prof. Radmile Smiljanić).

Nedavno je Savičićeva, takođe u Narodnom pozorištu, premijerno tumačila Lauretu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u istoimenoj Pučinijevoj operi. Bila je i jedan od solista u Mocartovom 'Rekvijemu', izvedenog nedavno u Centru 'Sava'. Publika ju je njen sopran zavolela u 'Rigoletu' i 'Hofmanovim pričama' (u ulozi Antonije). Na sceni Narodnog pozorišta na premijeri 'Don Karlosa', 18. februara, otpevala je čuveni 'Glas sa neba', po želji maestra Jona Jankua.

'Već sam sarađivala sa maestrom Jankuom u Novom Sadu i nosim toliko lepo iskustvo da mi je bila čast da tih par stranica, koliko traje mala rola, otpevam. Ona ne oblači kostim, ne šminka se, ona samo iza scene, u određenom trenutku, vrlo bitnom u radnji opere, otpeva taj glas, koji mora, zaista, da zvuči nebeski. Bio je to neponovljiv izazov za mene', kaže za 'Blic' Snežana. Posle toga je usledila i Adina, ali Đilda joj je za sada ipak, najdraža, 'kao prvenac i kao nešto mi je otvorilo onu kapiju kad je svetlost zaista zasijala punim sjajem i kad je shvatila da ovo što radi jeste jedino što će verovatno u životu raditi punim, iskrenim srcem, dok god je glas služi'. I misli da će je ona pratiti kroz ceo život.

Idućeg meseca, u Banjaluci, Snežana će ponovo nastupiti u Mocartovom 'Rekvijemu', u okviru 'Dana Vlade Milošević' festivala koji će, u saradnji sa akademijama iz Novog Sada, Beograda, Sarajeva, sa Cetinja, iz Kragujevca i banjalučke akademije, okupiti najbolje orkestarske muzičare iz pomenutih gradova.

Za mesec maj Snežana priprema dva koncerta posvećena Mocartu, jedan u Beogradu, a drugi u Temišvaru, u organizaciji 'Muzik teatra' iz Beča, čiji je ona stipendista od 2004. godine. Dobila je i naslovni lik Danice u prvoj crnogorskoj operi 'Balkanska carica', koju je prema tekstu kneza Nikole komponovao Dionisije Desario San Đorđo. Premijera ove opere očekuje se početkom juna u Crnogorskom narodnom pozorištu. Snežana je imala i brojne solističke nastupe sa orkestrima, horovima i pijanistima u inostranstvu. Pre tri godine pobedila je na međunarodnom takmičenju 'Ženes muzikal', pobravši ukupno pet nagrada, te 2003. godine osvojila je i nagradu 'Prof Biserka Cvejić'... A prethodno, još kao student, debitovala je na sceni Narodnog pozorišta ulogom Đilde u Verdijevom 'Rigoletu', a zatim i na sceni 'Madlenijanuma'.

'Kad sam došla iz Banjaluke u Beograd, na studije, shvatila sam da moj život, od tog trenutka, mora da bude, na neki način, promenjen, da moram da eliminišem stvari koje mi ne idu u prilog, jer vi, bez sna i dobre ishrane, bez sređenog emotivnog života, koji neposredno utiče čak i na boju glasa, ne možete ovo da radite. Ponekad je zaista teško sve ukomponovati', kaže Snežana i dodaje: 'Kad izađete na scenu, mora da izgleda da vam je sve potaman, i kad nije, morate dati sve od sebe. Tek tada je moguć fluid između publike i umetnika, i to je ono najlepše, to kad se razmenjuje energija; i kad vidite da publika uživa, onda uživate i vi. Jer, nije poenta da uživa samo publika, uostalom, mislim da i nije moguće da publika uživa ukoliko umetnik ne uživa.' Ljubica Jelisavac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.