Uspomene prekinutih veza u „Magacinu“

Izvor: Blic, 06.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspomene prekinutih veza u „Magacinu“

Putujuća izložba „Muzej prekinutih veza" biće otvorena večeras (19.30) u „Magacinu" u Kraljevića Marka 4. Reč je o zanimljivom projektu koji su osmislili zagrebački umetnici Olinka Vištica i Dražen Grubišić, a ideja je da se od publike sakupljaju predmeti koji ih podsećaju na raskinute ljubavne veze.

Jedna Berlinka je, tako, priložila sekiru, kojom je sasekla nameštaj u stanu bivše ljubavnice, a tu su i jedna venčanica, plišane policijske lisice i razni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugi predmeti, koje prate i objašnjenja donatora. Vištica i Grubišić su na ideju o pravljenju ove kolekcije došli nakon raspada njihove ljubavne veze u maju 2006. godine. „Prvi impuls u svima nama je da uništimo sve što nas podseća na prekinutu vezu kako bismo se oporavili, ali mi smo odlučili da za prevazilaženje bola upotrebimo kreativnost i ujedno mislimo na radosne trenutke na koje nas ti predmeti podsećaju", kaže Olinka Vištica. „Muzej prekinutih veza" je dosad privukao veliku pažnju u devet evropskih gradova (Ljubljana, Berlin, Sarajevo, Skoplje, Pula...), a stigli su i pozivi iz San Franciska, Tokija, Rima i Stokholma. Organizatori izložbe kažu da za razliku od destruktivnih saveta za oporavak od prekinute veze, muzej svakom pojedincu nudi mogućnost da kreativnošću, kroz stvaranje fundusa muzeja, prebrodi emotivni krah. „Pojedinac se oslobađa spornih predmeta, okidača trenutno nepoželjnih emocija tako što ih pretvara u muzejski eksponat koji tako sudeluje u stvaranju konzervisane kolektivne emotivne istorije", kažu organizatori. Postavku izložbe od 25. februara svojim eksponatima mogu da dopune i Beograđani, a prikupljanje predmeta će trajati tokom cele izložbe (otvorena je do 18. marta). Inače, poznati su i prvi predmeti koje su priložili naši ostavljeni ljubavnici: auto-karta SFRJ, audio kaseta alternativne rok grupe „Yo La Tengo" (album „I Can Hear the Hearts Beating as One") i stare vunene čarape sa jednog skijanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.