Uručena nagrada „Izviiskra Njegoševa”

Izvor: Politika, 08.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena nagrada „Izviiskra Njegoševa”

Prvi dobitnik pesnik Miodrag Pavlović za celokupno književno delo

Pesniku Miodragu Pavloviću juče je u Narodnom pozorištu u Beogradu uručena nagrada „Izviiskra Njegoševa”. Nagradu je ustanovila Eparhija budimljansko-nikšićka, zajedno sa modnom kućom „Mona”, kao donatorom.

Žiri koji je radio u sastavu: Milutin Mićović, dr Ranko Popović, dr Ivan Negrišorac, Dragan Hamović i dr Jovan Delić (predsednik), odlučio je da prvi dobitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novoustanovljene nagrade bude Miodrag Pavlović (1928), pesnik, esejista, prozni i dramski pisac, za pesničke knjige: „Život u jaruzi” („Arka”, Smederevo, 2006), „Rajske izreke” (Zavod za udžbenike, Beograd, 2007) i roman „Besovski vrtlozi” (SKZ, Beograd, 2006), kao i za celokupno književno delo.

Radost je, rekao je Jovan Delić, obrazlažući odluku žirija, da jedan veliki pisac objavi za dve godine tri tako značajne knjige, a još je ređe da uz tri knjige na svom jeziku objavi „Rajske izreke” na nemačkom, dva izbora iz poezije na francuskom, dva izbora na rumunskom i po knjigu izabranih pesama na italijanskom i slovenačkom jeziku. To je sve u protekle dve godine pošlo za rukom Miodragu Pavloviću. Upravo zato mislimo da je Miodrag Pavlović prvi među savremenim pesnicima zaslužio da stupi pred Njegoševu „visoku sen”.

Nagradu su pesniku uručili episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (povelju), Jovan Delić, predsednik žirija (plaketu) i Nada Momirović, vlasnica „Mone” (novčani iznos).

U svom slovu, nagrađeni pesnik je, između ostalog, rekao: „Uveren sam da se počast ovog nagrađivanja odnosi na našu pesničku reč novijeg vremena, na pesničku reč koja nam je bila dodeljena na čuvanje. Ta reč je jedna naša moguća dobrobit i predstavlja ispunjavanje naše obaveze da neprekidno artikulišemo svoju književnu kulturu. Za nas je bitna vera i ta reč, u njoj svi imamo svoj udeo i njoj se moramo neprestano oduživati”.

U umetničkom delu programa učestvovali su: hor „Mokranjac”, pri hramu Svetoga Save, Dragana Jugović del Monako i Darinka Paunović, a stihove Njegoša i Miodraga Pavlovića kazivali su Ljiljana Blagojević i Vladan Gajović.

Z. R.

[objavljeno: 09/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.