Uručena NIN-ova nagrada

Izvor: B92, 26.Jan.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena NIN-ova nagrada

Kniževnici Gordani Ćirjanić je za njeno delo "Ono što oduvek želiš" svečano uručena nagrada nedeljnika NIN za najbolji roman u 2010.godini.

Ona je izjavila da svako ko dobije takvo priznanje mora biti svestan njegovog značaja i važnosti i napomenula da je upravo ovom nagradom doživela takvo iskustvo.

"Usuđujem se da kažem da je ova nagrada možda i važnija nego pre", istakla je Ćirjanić i konstatovala da u današnje vreme u Srbiji književni život više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne postoji.

Ćirjanić smatra da je glavni razlog za to što se vrednovanjem književnosti bave pogrešni ljudi, novinari, izdavači i trgovci.

"Književne nagrade su možda ostale kao jedini most između pisca i gotovo sluđenog čitaoca", objasnila je Ćirjanić.

Ona je zamerila to što se danas u istu kategoriju stavljaju dobra, osrednja i petparačka literatura.

Ćirjanić je naglasila da je proces motivacije koji pokreće pisca veoma složen, uporedivši ga sa kopanjem rudnika.

To je, kako je rekla, posao koji zahteva mnogo vremena i stvara kod pisca neku vrstu ludila.

"Ludilo kod pisca je samouverenost da je to što radi nekom potrebno i da ima neke veze sa stvarnim životom", objasnila je Ćirjanić i dodala da motivacija uvek vuče pisca prema neodređenom cilju.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Nebojša Spaić istakao je da je postao svestan veličine nagrade tek kada je postao njegov urednik.

Kako je objasnio, tek je tada shvatio koliku odgovornost nosi uloga urednika koji svake godine bira žiri za ovu prestižnu nagradu.

"Koliko je ova nagrada važna, potvrđuje i sama knjiga koja je ove godine izabrana", zaključio je Spaić na svečanosti u Skupštini Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.