Izvor: Politika, 28.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unkovski režira u Beogradu

Probe predstave „Figarova ženidba i razvod” u režiji iskusnog makedonskog reditelja Slobodana Unkovskog počinju uskoro u Narodnom pozorištu u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu započeće svoju jubilarnu 140. sezonu u utorak, 16. septembra, izvođenjem Sofoklovog „Cara Edipa” u režiji Vide Ognjenović u okviru zvaniče selekcije 42. Bitefa. Nekoliko dana ranije, odnosno već u ponedeljak, 8. septembra, u Probnu salu nacionalnog teatra „useliće se” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Slobodan Unkovski, jedan od najboljih reditelja bivše Jugoslavije, sa svojom autorskom ekipom, kada će i početi probe projekta „Figarova ženidba i razvod”. Projekat se sastoji iz tri dela – Bomaršeove „Figarove ženidbe”, Fon Horvatovog komada „Figaro se razvodi” koji se, prvi put, izvodi na ovim prostorima u novom sjajnom prevodu Bojane Denić i libreta za Mocartovu operu „Figarova ženidba” Lorenca da Pontea.

Zanimljivo je da posle nekoliko bezuspešnih pregovora Slobodan Unkovski prvi put radi u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iskusni reditelj iz Makedonije sa zavidnom internacionalnom karijerom proteklih dana boravio je u nacionalnom teatru i odabrao glumačku ekipu. Predvode je Boris Komnenić, Dušanka Stojanović Glid, Olga Odanović, Miloš Đorđević, Igor Đorđević, kao dva Figara, dok su dve Suzane Nada Šargin i Nataša Ninković. Kao gost igraće i Vojislav Brajović, a učestvovaće i četvoro operskih pevača.

– Slobodan Unkovski je pre nekoliko dana za potrebe projekta „Figarova ženidba i razvod” održao audicijusa najboljim studentima naših akademija.Na toj audiciji koja će, nadamse, postati pravilo i za dramske predstave, kao što je postalo za druge žanrove, izabrao je 13 mladih glumaca koji će tumačiti ostale uloge. Biće i žive muzike, mali orkestar će svirati na sceni – kaže Kokan Mladenović, direktor ansambla Drame nacionalnog teatra.

Muziku radi Irena Popović, kostimograf je Angelina Atlagić, scenograf Meta Hočevar, dramaturzi su Slavko Milanović i Maja Pelević.

Repertoar Velike scene do kraja godine biće „pojačan” sa još jednom novom predstavom. Reditelj Egon Savin će u drugoj polovini oktobra početi rad na delu „Derviš i smrt” Meše Selimovića. Lik Ahmeda Nurudina, otkrio nam je Kokan Mladenović, tumačiće gost iz Makedonije Nikola Ristanovski.

Na sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu uveliko se radi komad „Vitamini” Vere Jon u režiji Filipa Grinvalda. Premijera se očekuje početkom oktobra, sa kojom će ansambl Drame otvoriti novu sezonu. Anja Suša na istoj sceni krajem septembra počinje da radi komad„Ptiče” Stafana Valdemara Holma.

B. Trebješanin

[objavljeno: 29/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.