Izvor: S media, 19.Feb.2013, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro reditelj Dinko Tucaković (VIDEO)

Filmski reditelj, scenarista, kritičar i istoričar filma Dinko Tucaković umro je u 53. godini u Beogradu. Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu i Fakultet Dramskih Umetnosti u Beogradu 1984. godine, grupu za film i TV režiju.

Režirao je filmove "Država mrtvih" i "Šest dana juna". Filmski teoretičar i kritičar, pisao je za sve glavne jugoslovenske časopise, kao i za Positif i Sight and sound.

Autor je više filmskih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << knjiga, "Tajni život filma" (1993), "Stranci u raju" (1998). Radio je kao selektor više nacionalnih filmskih festivala, član žirija Fiprescija u Ansiju, Beču i Kanu 2000. godine.

Njegovi filmovi su učestvovali na međunarodnim filmskim festivalima, Berenice (Madrid), Six days in june (Selb), The letter (Berlin).

Osvojio je više nagrada na nacionalnim filmskim festivalima. Bio je programski direktor Jugoslovenske kinoteke, predsedavajući Saveta FEST-a, a radio je i kao filmski kritičar za časopis "Vreme".

(RTS)

FOTO: Beta/BT/AV

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro reditelj Dinko Tucaković

Izvor: Blic, 19.Feb.2013

Reditelj, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je u 53. godini u Beogradu, objavljeno je danas na sajtu Radio-televizije Srbije. ..Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, grupu za film i...

Nastavak na Blic...

Umro reditelj Dinko Tucaković

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Feb.2013

Reditelj, scenarista, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je u 53. godini u Beogradu, javio je RTS. Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu i Fakultet Dramskih Umetnosti u Beogradu 1984. godine, grupu za film i TV režiju. Režirao je filmove...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Umro Dinko Tucaković

Izvor: Telegraf.rs, 19.Feb.2013

Čuveni filmski reditelj, scenarista, kritičar i istoričar filma preminuo je u 53. godini u Beogradu.

Nastavak na Telegraf.rs...

In memoriam: Dinko Tucakovic

Izvor: Radio Centar 987, 19.Feb.2013

Filmski reditelj, scenarista, kriticar i istoricar filma Dinko Tucakovic umro je u 53. godini u Beogradu.Tucakovic je rodjen 1960. godine u Zenici. Zavrsio je srednju skolu u Sarajevu i Fakultet Drams..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.