Umetničko blago vraćamo Italiji

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetničko blago vraćamo Italiji

Viši sud u Beogradu doneo je odluku povodom zahteva bolonjskog tužilaštva da se zapleni osam umetničkih dela iz zbirke Narodnog muzeja Srbije, dela srednjovekovnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpaća.

Slike su krajem Drugog svetskog rata odnete za račun tadašnjeg nacističkog maršala Hermana Geringa, a posle rata su se kao reparacija našle u Beogradu. Italijani se nadaju da će se slike vratiti u Italiju zahvaljujući istrazi koja bi dokazala da su slike nelegalnim putem >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stigle u Beograd.

- U mnogo čemu, pa i u ovom slučaju, ta navodna potraživanja su u sferi nekakvih pretpostavki i nisu utemeljena na pravnim razlozima i bilo kakvoj realnosti. To jesu dela koja su vlasništvo Srbije - rekla je direktorka Narodnog muzeja Bojana Brešković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Upravni odbor Narodnog muzeja o zahtevu Italijana: Neka plate čuvanje, pa onda mogu da nose slike!

Izvor: Večernje novosti, 06.Dec.2016, 14:10

Viši sud u Beogradu doneo je odluku, po kojoj bi, kako nezvanično saznajemo, slike mogle biti privremeno zaplenjene dok se ne završi suđenje u Italiji OSAM slika italijanskih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača, koje smo dobili na ime ratne odštete posle Drugog svetskog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.