Izvor: Arte, 19.Okt.2021, 08:32

Umetnici govore: Katarina Zdjelar

U četvrtak, 21. oktobra s početkom u 19 časova u KROKODILovom centru na redu je četvrta epizoda serijala “Umetnici govore”. Istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević razgovaraće sa savremenom umetnicom, teoretičarkom, profesorkom i aktivistkinjom, Katarinom Zdjelar.

Delo Katarine Zdjelar odlikuju kako teorijsko, tako i praktično istraživanje zvuka, posebno glasa, analiza političkih i socijalnih dimenzija muzičkog sveta, refleksije različitih identiteta u različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << kontekstima kao i bavljenje politikama moći iz pozicije Drugog. Veliko nam je zadovoljstvo da Vas obavestimo da je Katarina Zdjelar omogućila publici besplatno gledanje filmova i videa na platformi Vimeo tokom 24 sati pre događaja. Ujedno, ovaj razgovor predstavlja sjajan uvod za učešće ove umetnice na Festivalu autorskog filma na kom će biti prikazani njeni filmovi.  Podsećamo Vas da je u prve tri epizode serijala “Umetnici govore” Branislav Dimitrijević vodio razgovore sa Slavkom Bogdanovićem, Milicom Tomić i Miloradom Mladenovićem. Snimak četvrte epizode serijala “Umetnici govore” biće dostupan na KROKODILovom Youtube kanalu.

Katarina Zdjelar odrasla je u Beogradu a trenutno živi u Roterdamu. Njen rad uglavnom je predstavljen u medijima pokretnih slika i instalacija, dok su središnje teme njenih teorijskih i praktičnih umetničkih interesovanja glas, muzika, zvuk i jezik. U poslednje vreme bavi se potencijalima i nasleđima pacifističkih proto feminističkih praksi, uključujući Kathe Kollwityz and Dore Hoyer. Zdjelar je diplomirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, zvanje Master lepih umetnosti studije stekla je na Institutu Piet Zwart u Roterdamu a završila je i dvogodišnji rezidencijalni program u Rijksakademie van beeldende kunsten u Amsterdamu. Predstavljala je Srbiju na pedeset trećem Venecijanskom bijenalu, kao i na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je prestižnih nagrada, od kojih su najnovije nagrada MMSU,nagrada Zagrebačkog salona 2019. i Dolf Henkes 2017. Katarina Zdjelar je i edukator i tutor u Institutu Piet Zwart (MA lepih umetnosti), WdKA Roterdam i na Master umetinčkim istraživačkim studijama na Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Hagu.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.