Uloga ženi ili ništa od drame

Izvor: Politika, 31.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uloga ženi ili ništa od drame

Vaclav Havel povukao komad iz nacionalnog teatra u Pragu, koji je odbio da glavnu žensku ulogu poveri njegovoj supruzi

Bivši češki predsednik i poznati pisac Vaclav Havel vratio se pisanju posle skoro dve decenije, a njegova nova drama "Odchazeni" ("Odlazeći") biće uskoro postavljena na pozorišnim daskama u češkoj prestonici, prenosi britanski "Gardijan". Po svemu sudeći, publika će na premijeru dela još malo da pričeka jer još nije izvesno u kome će teatru drama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti izvedena.

Pregovori oko glumačke podele dodatno se komplikuju i prolongiraju jer je Havel uporan u nastojanju da glavna ženska uloga u drami bude poverena njegovoj supruzi. Na piščev predlog nisu pristali čelni ljudi praškog Narodnog pozorišta, te je posle ovog odbijanja bivši češki predsednik odlučio da komad povuče iz nacionalnog teatra.

Havel je bio izričit u tome da je glavna rola napisana za njegovu ženu Dagmar Havlovu i da će, ukoliko je ona ne bude igrala, ponuditi tekst drugom pozorištu. Njegova supruga je, inače, poznata kao glumica uglavnom u žanru komedije, kako na filmu, tako i u teatru.

– Vaclav mi je godinama govorio da je tu ulogu napisao prvenstveno za mene. Bila sam prisutna sve vreme pisanja drame, čitala prve verzije, predlagala nove ideje, konsultovali smo se oko naslova..., rekla je piščeva supruga demantujući da su nesuglasice u vezi sa dramom izbile zbog nerealnih finansijskih zahteva. Ona je dramu opisala kao jedinstveno delo, "najbolje koje je Vaclav napisao do sada".

Obrazlažući zašto Havelova supruga ne može da igra u komadu, čelnici nacionalnog teatra u Pragu (gde je trebalo da se održi premijera), podsetili su da politika njihovog pozorišta ne dozvoljava gostujuće glumce, ali da oni i dalje žele Havelovo delo na svom repertoaru, te će biti otvoreni za nove pregovore. Da atmosfera dobije na uzbuđenju, lokalne pozorišne kuće, u međuvremenu, piscu nude svoje scene...

Glavni lik drame "Odlazeći" je bivši političar na visokom položaju, a tema njegov odnos prema zamkama moći koju vlast pruža. Koliko je poznato, u delu ima autobiografskih podataka i inspiracije Šekspirovim "Kraljem Lirom".

Tokom 14-godišnjeg predsednikovanja, Havel je uvek govorio o svojoj želji da se vrati pisanju. Napuštajući odgovoran državnički posao shvatio je da je njegova želja "potpuna iluzija" jer je i dalje imao previše posla boreći se za ljudska prava u raznim delovima planete. Izrazio je strah da će prepirke oko novog komada baciti u senku samo delo i rekao da bi više voleo da publika i kritika raspravljaju o drami nego da sluša spekulacije i glasine oko njegove pripreme.

M. Sretenović

[objavljeno: 31.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.