Uli Šupel dobitnik Andergraund spirit nagrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uli Šupel dobitnik "Andergraund spirit" nagrade

PALIĆ - Nemački reditelj Uli M. Šupel dobitnik je nagrade "Andergraund spirit" (Underground spirit) za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma Festivala evropskog filma Palić, saopštili su organizatori festivala.

Šupel je studirao režiju i dramaturgiju na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu.

Njegov prvi srednjemetražni film "Nihil oder Alle Zeit der Welt" iz 1987. godine iznenadio je svojom izuzetnošću i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osvojio Specijalnu nagradu žirija na festivalu u Montrealu, Počasnu nagradu žirija na festivalu "Wilhelmshaven" i nagradu "Nino Rota" na festivalu "Trento sinema".

Njegov dugometražni dokumentarni film "Road to God Knows Where" (Put za Bog zna gde,1990) o turneji kontraveznog australijskog muzičara Nika Kejva i njegove grupe "Bed sids" danas se svrstava među 10 najvažnijih muzičkih dokumentaraca u svetu, što je ovom filmu donelo kultni status.

Šupelov prvi igrani film "Vaterland" (1991) prikazivan je na svim većim festivalima - od Roterdama i Geteburga do Montreala - a ovaj nemački reditelj je dobitnik i mnogobrojnih nagrada za prvi dugometražni igrani film snimljen digitalnom tehnikom - "Planeta Aleks" (2001).

Osim filmova, Šupel snima muzičke video spotove, a 2006. je uradio dokumentarni film "Berlinsong" o neofolk muzičkoj sceni u Berlinu, koji je prikazan u zvaničnoj selekciji Berlinskog filmskog festivala iste godine.

Nedavno je završio dokumentarni film "Von Wegen" o prvom koncertu grupe "Einstuerzende Neubauten" u Istočnom Berlinu koji je premijeru imao na "Berlinalu", a biće prikazan i na Palićkom festivalu u okviru programa "Mladi autori Evrope".

Autor je zvanične špice za "Berlinale" koja se koristi od 2002. godine, član je Evropske filmske akademije i predaje na odseku za režiju i dramaturgiju na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu.

Šupel će biti gost ovogodišnjeg Palićkog festivala, a tokom trajanja festivala biće prikazani njegovi filmovi "Nihil", "Put za Bog zna gde", "Zamrznute priče", "Planeta Aleks", "Berlinsong" i "Dan".

Festival evropskog filma Palić biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.