Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ULUS pokreće peticiju za smenu Ivane Avžner

Udruženje likovnih umetnika Srbije neće prihvatiti oduzimanje depoa u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, a u svojoj borbi već su dobili podršku Udruženja umetnika iz Makedonije, Bugarske i Turske, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u „Cvijeti Zuzorić”. Prema rečima slikara Zorana Čalije, pokrenuto je i potpisivanje peticije za smenu Ivane Avžner, gradske sekretarke za kulturu, koja je odobrila rešenje gradskih vlasti o oduzimanju prostorija u paviljonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bez konsultacija sa ULUS-om. Podsetimo, ULUS-u je krajem godine predočen novi ugovor gradskih vlasti, koji „Cvijeti Zuzorić” oduzima podrumske prostorije.

Kako je saopšteno, ULUS je dobio podršku Udruženja dramskih umetnika Srbije, a povodom oduzimanja prostora u „Cvijeti” Upravni odbor ULUS-a planira da se obrati svim institucijama kulture, kao što je Ministarstvo kulture, Narodni muzej, Narodno pozorište, Univerzitet umetnosti i SANU.

Prema rečima Vukašina Milovića, predsednika Upravnog odbora ULUS-a, odluka o oduzimanju prostorija doneta je još u februaru 2009. godine, a u decembru prošle godine ULUS je stavljen pred svršen čin.

– Nije prvi put da neko pokušava da oduzme prostorije „Cvijeti Zuzorić”. Kroz iste nevolje prolazilo je i Udruženje književnika i izgleda da smo sada mi opet došli na red – zaključio je Milović.

Slikar Pavle Aksentijević rekao je da gradske vlasti nisu zidale „Cvijetu Zuzorić” i predložio im da prvo nešto sagrade, pa onda da pokušaju to i da zauzmu.

– Slično je bilo i kada je Gorica Mojović htela da adaptira kulu Nebojšu. Tek kada su Grci rekli da bi to bilo skrnavljenje sećanja na njihovog velikog junaka, saopšteno je da će tu biti organizovani kulturni događaji – podsetio je Aksentijević.

Natalija Cerović, kustos u „Cvijeti Zuzorić”, rekla je da u depou, pored umetničkih dela, postoji i stručno obrađena arhiva od 1919. godine, sa dosijeima svih umetnika koji su bili članovi ULUS-a. Predstavnici ULUS-a kažu da će svakog petka održavati tribinu na temu „Umetnik i umetnost u aktuelnoj političkoj stvarnosti”, a ako bude potrebno, organizovaće i javne proteste kako bi skrenuli pažnju javnosti na besmislenu odluku gradonačelnika Beograda i Sekretarijata za kulturu Beograda.

S. B. S.

-----------------------------------------------------------

Sekretarijat za kulturu: depo može, restoran ne

Sekretarijat za kulturu Beograda saopštio je juče da je spreman da Udruženju likovnih umetnika Srbije da na korišćenje deo Paviljona „Cvijeta Zuzorić”, u kome se nalazi depo ULUS-a, ali da ne može da da saglasnost da se podrum paviljona, koji nije neophodan za umetničku delatnost, izda u zakup kao restoran, prenosi Beta. U saopštenju Sekretarijata za kulturu navodi se da se ULUS 2008. godine obratio molbom Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove za davanje saglasnosti da podrum paviljona izda u zakup kao restoran. – Sekretarijat to ne može da dozvoli, ali je spreman da ULUS-u da na korišćenje depo, ali samo prema nameni za koju je objekat i izgrađen, za organizovanje kulturnih aktivnosti od značaja za Beograd i Srbiju – navodi se u saopštenju.

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spor oko Paviljona "Cvijeta Zuzorić"

Izvor: RTS, 04.Feb.2010

Članovi Udruženja likovnih umetnika Srbije protestovali su protiv gradske odluke da i se paviljonu "Cvijeta Zuzorić" oduzme podrumski prostor u kome je u jednom delu depo, a u drugom kafe. Bez depoa izlagačka delatnost je nemoguća, kažu umetnici...Sekretarijat za kulturu Beograda saopštio je da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.