U slavu Šekspira u JDP-u

Izvor: SEEcult.org, 23.Apr.2016, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slavu Šekspira u JDP-u

Jugoslovensko dramsko pozorište i Britanski savet u Beogradu obeležavaju 23. aprila 400 godina od smrti Vilijama Šekspira svečanim izvođenjem predstave “Otelo”, u režiji Miloša Lolića.

Publici će se obratiti britanski ambasador u Srbiji Denis Kif, sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević, direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan Kler Sirs i direktorka JDP-a Tamara Vučković-Manojlović, a u ime Skupštine Beograda, prisustvovaće >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i gradski menadžer Goran Vesić, najavilo je JDP.

Ističući da je Šekspir najveći pisac u istoriji pozorišta, čije je nedostižno delo i danas živo, inspirativno i veličanstveno kao što je bilo i pre četiri veka, JDP podseća da je na sceni tog teatra od njegovog osnivanja do danas postavljeno 18 predstava prema Šekspirovim delima: Kralj Lir, Romeo i Đulijeta, Magbet, Ričard III, Vesele žene vindzorske, Troil i Kresida, Oluja, Kako vam drago, Bogojavljenska noć

Trenutno je na repertoaru JDP-a, uz “Otela”, i “Mletački trgovac”, a u maju će početi rad na “Hamletu”, u režiji Aleksandra Popovskog, što je peta verzija te drame u istoriji JDP-a.

     Dejan Dedić, Bane Jevtić, Stefan Bundalo, Dubravko Jovanović, Vojin Ćetković, Dubravka Kovjanić, Radovan Vujović, Ljiljana Međeši i Milena Živanović (foto: Nenad Petrović)

Otelo” je jedna od četiri velike Šekspirove tragedije, besmrtna priča o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji s Vojinom Ćetkovićem u ulozi Otela i Nikolom Đuričkom u ulozi Jaga. U toj predstavi, premijerno izvedenoj u decembru 2012. godine, igraju i Nikola Đuričko, Milena Živanović, Branislav Lečić, Goran Daničić, Radovan Vujović, Dubravka Kovjanić, Ljiljana Međeši, Nikola Rakočević, Dubravko Jovanović, Stefan Bundalo, Dejan Dedić i Ivan Pantović.

Povodom velikog jubileja Šekspira, Britanski savet realizuje globalni program “Shakespeare Lives” tokom cele 2016. godine, a obuhvata niz različitih događaja u više od 110 zemalja, uključujući inovativne pozorišne i plesne komade, filmske projekcije, umetničke izložbe radova iz celog sveta kao i obrazovne materijale za učenje engleskog jezika.

U toku je i konkurs Britanskog saveta u Srbiji "Share Shakespeare”, čiji je cilj da pronađe nove i kreativne načine za proslavu tog jubileja u Srbiji. Share Shakespeare” je takmičenje koje je otvoreno za sve kreativne stvaraoce iz Srbije i celog sveta koji se bave pozorištem, filmom, vizuelnom umetnostošću, književnošću, dizajnom, umetnošću u  javnom prostoru ili digitalnim medijima (uključujući animaciju, dizajn igara, dizajn korisničkog iskustva, aktivaciju putem društvenih mreža i dr.), a prijavljivanje je do 4. maja.

Najbolji projekti će postati deo globalnog programa “Shakespeare Lives”.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.