U plač zbog Džafara Panahija

Izvor: B92, 21.Maj.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U plač zbog Džafara Panahija

Žilijet Binoš rasplakala se pred novinarima u Kanu zbog uhapšenog iranskog režisera.

Na jučerašnjoj konferenciji povodom svog novog filma „Kopija originala" (Copie conforme), francuska glumica briznula je u plač kada je saznala da je Panahi,koga su iranske vlasti uhapsile zbog snimanja antirežimskog filma, stupio u štrajk glađu. Ona će danas u Paviljonu svetskog filma u Kanu pročitati otvoreno pismo režisera „Kopije originala", Abasa Kijarostamija, u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traži hitno oslobađanje svog prijatelja i zemljaka.

Džafar Panahi je dobitnik brojnih nagrada i autor profeminističkih filmova, a na ovogodišnjem Kanskom festivalu trebalo je da bude član žirija. Kako zbog hapšenja nije mogao da dođe, njegova stolica simbolički je ostavljena prazna. Panahi je 2000. godine na festivalu u Veneciji osvojio Zlatnog lava za film "Krug", a šest godina kasnije u Berlinu dobio je Srebrnog medveda za film "Zaleđe".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.