Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu počeli Dani srpske kulture

ZAGREB - Dani srpske kulture u kojima se u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" od juče do 18. decembra predstavlja savremena kultura Srbije počeli su sinoćnjim predstavljanjem romana "Predator" Vladimira Arsenijevića.

O Aresenijevićevom romanu govorio je književni kritičar Robert Perišić, ističući da "Predator" spaja priče nekoliko junaka koje u celinu povezuje njihov zajednički društveno degradirani status, usamljenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nemoć u globalizovanom urbanom svetu, pa se tu radi o globalizacionoj priču o ništavilu u koje su bačeni njeni likovi.

Filozof Srećko Horvat ocenio je da Arsenijevićev roman sugeriše kako je odnos žrtve i zločinca, odnosno predatora, puno kompleksniji nego što se to na prvi pogled izgleda, naglašavajući da je značenje romana to što uspeva pokazati da nije svaki zločinac samo zločinac i da nije svaka žrtva samo žrtva, već da je njihov odnos puno kompleksniji pri čemu zavise jedan o drugom.

Arsenijevićev roman u izdanju zagrebačkog "Algoritma" već imao je promocije u Puli i Rijeci.

U okviru Dana srpske kulture, danas i sutra u bioskopu "Evropa" prikazaće se antiratni filmovi o Srbiji devedesetih, ciklus kratkih filmova novosadskih autora i filmovi studenata beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Posebno mesto imaće "Crni bombarder" Darka Bajića snimljen 1992. koji nije prikazivan u Hrvatskoj, kao i "Srbija godine nulte" Gorana Markovića snimljen 2001. godine.

Tokom naredne sedmice održaće se predstava "Putujuće pozorištem Šopalović" u izvođenju Ateljea 212, kulturno-umetnički performans "Melodije Bljeska i Oluje" u izvođenju Predraga Lucića i Borisa Dežulovića i predstavljanje knjige Teofila Pančića "Peščani sprud" i mladog književnika Vuleta Žurića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.