U Estoiniji nađeni ostaci drevnih brodova

Izvor: Blic, 12.Jun.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Estoiniji nađeni ostaci drevnih brodova

Radnici na jednom gradilištu u Talinu u Estoniji, našli su ove nedelje ostatke dva broda stare vekovima, saopštili su danas zvaničnici.

- Kopali smo zemlju, kada smo naišli na dve masivne drvene ploče. Odmah smo pomislili da bi to moglo da bude nešto interesantno - rekao je lokalni zvaničnik, Ain Kivisar.

Nađene olupine potiču iz perioda izmedju 14. i 17. veka, a tek će biti utvrđeno u kojoj su zemljei brodovi izgrađeni.

- Za sada znamo za dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << olupine, ali moguće je da je tamo i treća. Treba da nastavimo da kopamo - rekao je Maili Rojo iz estonskog Saveta za nacionalnu baštinu.

Arheolog Prit Lahi rekao je agenciji Frans pres da bi olupine i dalje istraživanje mogli da donesu nova saznanja o starim metodama konstrukcije brodova.

Na estonskom ostrvu Sarema su 2009. godine nadjeni brodovi iz vremena vikinga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.