U Beograd stigle knjige iz Nepala i Šri Lanke (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2018, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beograd stigle knjige iz Nepala i Šri Lanke (FOTO)

Prvi kontigent knjiga već je stigao u Srbiju

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u okviru kog su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti  posle dvadesetodnevne posete predsednika Udruženja Viktora Lazića Nepalu, formira zbirku knjiga i predmeta o ovoj zemlji.

, a posebno je zanimljivo više desetina budističkih molitvenika različitih oblika i formi. U saradnji sa Budističkim centrom iz Kolomba (Šri Lanka), >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je Lazić takođe nedavno posetio, u Srbiju je stigla i značajna zbirka budističke teološke literature za Teološko-filozofski centar Adligata.

Budističke molitvenike donirali su sveštenici iz nekoliko budističkih manastira, uključujući monahe iz Lumbinija, mesta u kome je rođen Buda. Zbirka budističkih molitvenika je po mnogo čemu izuzetna, a i vizuelno je zanimljiva. Radi se o više od trideset molitvenika svih mogućih veličina i oblika, a radi se o knjigama koje se obično isključivo koriste tokom molitvi u hramovima. Posebno je zanimljiva zbirka desetak minijaturnih molitvenika, kao i nekoliko ručno oslikanih verzija katastre.

- Drago mi je da su naše aktivnosti na predstavljanju dalekih kultura u Evropi, preko Srbije, primećene u svetu i da ljudi širom planete poštuju naša zalaganja na polju kulture, umetnosti, međunarodne saradnje, nekada čak više nego naše kolege u Srbiji. Neverovatno je da smo uspeli da je dobijemo i da je tako brzo stigla u Srbiju. Možemo reći da je Muzej knjige i putovanja dobio još jednu atrakciju, a samim tim i Beograd. Zbirka koja nam je upravo stigla, ujedno je najznačajnija takva zbirka u regionu. Sa druge strane, otvaranje specijalizovanog fonda budističke literature značiće i našoj zemlji, pošto ćemo se odjednom naći na mapi naučnika iz celog sveta koji se bave ovom tematikom - rekao je Predsednik "Adligata"Viktor Lazić.

Lazića su posebno toplo dočekali u Narodnom muzeju Nepala u Katamanduu i u Budističkom centru u Kolombu. Nepalski novinari su izrazili zainteresovanost da prate aktivnosti Adligata, dok je jedan nepalski privrednik Laziću organizovao privatni let oko Mont Everesta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.