Turski filmovi u Kinoteci

Izvor: Studio B, 23.Okt.2015, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski filmovi u Kinoteci

Četvrti Festival turskog filma biće održan od 28. oktobra do 1. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci. Kao i prethodnih godina, imaćemo priliku da vidimo odabrana ostvarenja, pet izuzetnih filmova turske kinematografije

Otvaranje festivala biće održano 28. oktobra u 18 sati, a specijalni gost biche reditelj Osman Sinav čiji će film "Duga priča", u kojem Kenan Imirzalioglu igra glavnu ulogu, ovom prilikom biti premijerno prikazan. 

Reditelj Sinav dva puta je osvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nagradu gledalaca na Festivalu turskog filma u Manhajmu (Nemačka).

U nedelju, 1. novembra, ulaz za posetioce biće besplatan, a publika će imati priliku da pogleda film "Sivas" koji je kandidat za najbolji strani film na predstojećoj 88. dodeli Oskara.

"Sivas" je na 71. Medjunarodnom filmskom festivalu u Veneciji osvojio specijalnu nagradu.I ostali filmovi sa programa nagradjivani su u svetu,a medju njima su : "Duga priča" (Uzun Hikaye), ''Jozgat bluz" (Yozgat Blues), ''Džan (Can), "Merjem" (Meryem).

"Jozgat bluz" osvojio je nagradu Fipresci na 20. Medjunarodnom filmskom festivalu "Zlatna čaura", na 29. Medjunarodnom filmskom festivalu u Varšavi nagrade u kategorijama za najbolji film, najbolji scenario, najbolju mušku ulogu, najboljeg reditelja i najbolju sporednu mušku ulogu, a na 4. Medjunarodnom filmskom festivalu u Malatji (Turska) nagrade u kategorijama za najbolji film i najboljeg reditelja.

Film "Džan" je na čuvenom Sandensu dobio specijalnu nagradu žirija u kategoriji za žanr drama.

Na 50. Medjunarodnom filmskom festivalu "Zlatna pomorandža" u Antaliji (Turska) film "Merjem" je osvojio nagrade u kategorijama za najbolju žensku ulogu i u još u 4 kategorije.

U Kinoteci će tokom pet dana festivala publika moći da vidi i izložbu "Stotinu godina ljubavi" u čast 100-godišnjice turskog filma.

Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu organizuje ovu manifestaciju uz podršku Turksih Airlines-a.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.