Turisti izjedaju faraonske grobnice

Izvor: Blic, Srna, 18.Avg.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti "izjedaju" faraonske grobnice

Slavne grobnice faraona u egipatskoj Dolini kraljeva mogle bi da nestanu za 150 do 500 godina ukoliko i dalje budu otvorene za turiste, upozorio je danas vodeći egipatski antikvar Zahi Havas.



Havas je rekao da vlaga i gljivice nagrizaju zidove kraljevskih grobnica na zapadnoj obali Nila, preko puta Luksora, koje svakog dana obiđe po nekoliko hiljada turista.

Loša ventilacija i vazduh koji se vlaži disanjem posetilaca nanose štetu uklesanim znakovima i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obojenim dekoracijama unutar grobnica, rekao je Havas novinarima.

"Grobnice koje su otvorene za turiste izložene su velikom oštećenju na bojama i gravurama", naglasio je ovaj stručnjak.

Nadležne egipatske vlasti preduzele su određene mere za zaštitu grobnica, kao što su ugradnja novog ventilaconog sistema, ograničavanje broja posetilaca i zatvaranje nekih grobnica.

U Dolini kraljeva i Dolini kraljica nalaze se grobnice nekih legendarnih faraona, poput kralja Tutankamona i kraljice Nefertiti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.