Tržište je utakmica bez fer-pleja

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 22.Jul.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržište je utakmica bez fer-pleja

PALIĆ - Gost 16. festivala evropskog filma na Paliću bio je i britanski reditelj Ben Hopkins, koji učestvuje u glavnom takmičarskom programu sa filmom „Bazar“ u koprodukciji Nemačke, Turske, Velike Britanije i Kazahstana.

Autor srednje generacije, nagrađivan na međunarodnim festivalima za kratke filmove, među kojima je najznačajniji „Dan nacionalnih dostignuća“, i poznat po eksperimentalnom vizuelnom stilu u igranoj produkciji, ovoga puta snimio je realističku dramu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << smeštenu u malu varoš na istoku Turske.

- Boravio sam tamo pre nekoliko godina radi snimanja jednog dokumentarca i zavoleo taj kraj. Počeo sam da istražujem lokalne teme i napisao scenario o sitnom trgovcu i njegovim pokušajima da pokrene svoj biznis, rekao je Hopkins na konferenciji za novinare na Paliću.

Priča se dešava 1994. godine. Glavni lik želi da otvori prodavnicu mobilnih telefona, ali mu crnoberzijanci ne dozvoljavaju da se osamostali. Ova gorka priča o društvu u tranziciji i zakonu jačeg snimljena je sa upečatljivim lokalnim koloritom, ali nosi poruku univerzalnog značenja. Hopkins je izjavio da gaji ambivalentne stavove u odnosu na kapitalizam kao sistem koji ima mnoge bitne prednosti a istovremeno snažnu eksploatatorsku dimenziju.

- Uvek se govori da slobodno tržište pruža mogućnost da se istaknu najbolji. Ja, međutim, kada pogledam stanje na ‘bazaru’ ne vidim da pobeđuje najbolji, već onaj koji ima najviše kapitala. Taj određuje pravila i postaje ‘najbolji’ igrač u utakmici u kojoj nema fer-pleja, rekao je on.

„Bazar“ je osvojio glavne nagrade za režiju, scenario i glumu na festivalu u Antaliji 2008. godine, kao i priznanja u Lokarnu i na drugim međunarodnim manifestacijama.

Na Paliću, međutim, nije imao mnogo gledalaca. Na svim projekcijama na Letnjoj pozornici ove godine, počev od svečanog otvaranja 18. jula, evidentno je manje publike nego ranije, što se uglavnom tumači kao posledica ekonomske krize.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.