Top 5: Junaci koji su obeležili Tvin Piks

Izvor: B92, 11.Okt.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 5: Junaci koji su obeležili Tvin Piks

"Tvin Piks" je ponovo glavna tema! Sa nedavnom najavom novih epizoda serije, koje stižu 2016. godine, red je da se podsetimo na omiljene junake zbog kojih smo zavoleli ovaj televizijski fenomen.

Časopis “Rolling Stone” donosi listu 30 omiljenih junaka “Tvin Piksa”, ne bi li podsetio svoje čitaoce na nezaboravne kreature koje su prošle koz dve sezone serije Dejvida Linča i Marka Frosta.

Mi vam ovom prilikom predstavljamo sam vrh liste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pet najzanimljivijih junakinja i junaka (celu listu možete pogledati ovde) i pozivamo vas da nam u komentarima kažete koji su vaši omiljeni likovi iz ovog kultnog televizijskog fenomena.

I pre nego što se završila pilot epizoda mlada Odri Horn, ćerka Bendžamina Horna, otplesala je onu scenu u restoranu “Double R Diner” i ušla u anale televizijskih šik legendi. Glamurozna i sofisticirana, Odri je kao od šale nosila ulogu “kul devojke” koju Šeli, Dona i Lora nikada nisu mogle da iznesu.

Upravo je ona jedan od važnijih razloga zbog kojih je serija “Tvin Piks” dobila epitet jedne od najboljih ludačkih-seksi-kul vožnji kroz pop kulturu. Ali njene opasne istrage onoga što se dešava ispod naizgled mirne površine, kao i nesrećna zaljubljenost u agenta Kupera otkrivaju njenu ranjivost i dobro srce.

Priča o junaku po imenu Bob je toliko dobra da je teško poverovati u njenu istinitost. Naime, još dok je snimao pilot epizodu, Dejvid Linč je toliko bio zatečen pojavom jednog od članova ekipe koji su čučali iza kreveta Lore Palmer, da je nastavio da ga snima nemajući nikakvu predstavu o tome šta bi mogao da uradi sa tim materijalom.

Kasnije, dok je snimao kako se Sara Palmer budi iz noćne more, Linč je otkrio da je slučajno snimio odraz istog čoveka u ogledalu. Ostalo je istorija…

Ako hoćete da nađete još jednu tako iznijansiranu, srceparajuću i užasavajuću očinsku figuru u televizijskoj seriji, posle portreta Reja Vajza morali biste da idete do Džejmsa Gandolfinija i univerzuma Sopranovih.

Da li je on čovek za primer koga je slomila tuga zbog gubitka ćerke? Da li je on žrtva koja se pretvara u nasilnika, iako se sve vreme trudi da to ne bude? Da li je on monstrum koji kruži nad bespomoćnim dušama koje se nalaze tik ispod prividnog mira iza kog se krije neverovatno ludilo?

Liland Palmer je sve to i u širom otvorenim očemia Reja Vajza možete videti svaku od tih ličnosti koje se međusobno bore.

Danas je teško poverovati da bi Toni Soprano, Don Drejper, Valter Vajt i Tirion Lanister uopšte postojali u leksikonu glavnih junaka malih ekrana da nije bilo agenta koji izgleda kao Klark Kent i priča kao Karlos Kastanjeda.

Dejl Kuper nije anti-heroj, za razliku od njegovih brojnih beskrupuloznih, maločas pobrojanih potomaka. On je zaista junak sa beskonačnom intelektualnom znatiželjnošću, empatijom, željom za životom i neviđenom hrabrošću koju ispoljava na liniji sukoba.

Antiheroji nam omogućavaju da, bar putem televizije, osetimo kako izgleda život u koži nepristojnih, ali i neodoljivoi uzbudljivih junaka. Agent Kuper nam pokazuje da nije nimalo loše biti pristojan i da to može biti mnogo uzbudljivije. Zbog toga je i finale druge sezone još teže palo mnogim njegovim fanovima.

-- Pročitajte i Top 9: Antiheroji koje smo voleli --

Ona je dala seriji glavnu misteriju sažetu u samo jednoj rečenici: Ko je ubio Loru Palmer? Premda je njena smrt ono što pokreće radnju na početku serije, zapravo je njen život taj koji služi kao podloga svim ostalim događajima.

Za razliku od brojnih sličnih junakinja koje su posle nje pokušavale da osvoje male ekrane, Lora Palmer nije bila tek jedna u nizu lepotica koje neko ubije na početku samo da bi glavni detektiv imao šta da istražuje tokom ostatka serije.

Ona je bila više nego živa, složena junakinja na sebi svojstven način, koja je najbolje mogla da dočara svet mračnih tajni poniklih iz malograđanštine. Cena koju je platila zbog svega što je znala bila je previsoka.

Način na koji otkrivamo detalje o Lori Palmer, kroz jednu video-kasetu, jedan audio snimak ili stranice dnevnika, dodatno je utemeljio mit koji se oko ove junakinje razvio. A glumica Šeril Li dobila je dodatni prostor da u kasnije filmu “Fire Walk With Me”, čija radnja prethodi onoj u seriji, pokaže sav svoj talenat.

Možda je Lora Palmer “mrtva, zamotana u plastičnu vreću”, ali će mit o njoj živeti još dugo, u to nema sumnje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Junaci koji su obeležili Tvin Piks

Izvor: Vesti-online.com, 12.Okt.2014, 04:21

"Tvin Piks" je ponovo glavna tema! Sa nedavnom najavom novih epizoda serije, koje stižu 2016. godine, red je da se podsetimo na omiljene junake zbog kojih smo zavoleli ovaj televizijski fenomen...Časopis “Rolling Stone” donosi listu 30 omiljenih junaka “Tvin Piksa”, ne bi li podsetio svoje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.