Tipuje se na 65 miliona funti

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tipuje se na 65 miliona funti

Više od 200 dela, među kojima jedan jednorog, zebra i tele u formalinu, savremenog britanskog umetnika Demijena Hersta, najbolje kotiranog autora na tržištu umetničkih dela, naći će se na aukciji koju će kuća „Sotbi" održati u septembru u Londonu. Očekuje se da će prodaja naslovljena „Beautiful Inside My Head Forever" („Lepo u mojoj glavi zauvek"), koja okuplja 223 dela Demijena Hersta (43), ostvariti zaradu od 65 miliona funti (82,5 miliona evra), što je rekord >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za aukciju posvećenu samo jednom umetniku.

Demijen Herst pored svoje „Zebre"

Kako prenose agencije, glavno delo na aukciji biće „Zlatno tele", nastalo ove godine. U pitanju je džinovski akvarijum s formalinom, u koji je potopljeno tele čiji su papci i rogovi obloženi zlatom, kao i disk položen na njegovu lobanju. Delo je procenjeno na osam do 12 miliona funti. Po istom modelu dela kojeg čini životinja potopljena u formalin, kuća „Sotbi će na prodaju staviti ostvarenje „Kraljevstvo" (tigrasta ajkula procenjena na četiri do šest miliona funti), kao i ostvarenja „San" (ždrebe transformisano u jednoroga) i „Neverovatno putovanje" (zebra), oba procenjena na dva do tri miliona funti. Sva tri dela nastala su ove godine. Kako prenose agencije, na prodaju će biti stavljen i jedan broj Herstovih novijih crteža procenjeni su na 15.000 do 20.000 funti.

Herst je postao najskuplji živi umetnik na svetu s delom „For The Love of God" („Za ljubav Božju"), koje predstavlja platinsku kopiju jedne lobanje iz 18. veka prekrivenu sa 8.601 dijamantom. Lobanja je prodana za 100 miliona dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.