Tinejdžerska drama na Crvenom brdu

Izvor: Blic, 20.Jul.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžerska drama na Crvenom brdu

Snimanje domaćeg igranog filma „Tilva Ros”, za koji scenario i režiju potpisuje Nikola Lezaić, a u produkciji filmske kuće „Kiselo dete” počelo je ove nedelje u Boru. Zanimljivo je da je reč o tinejdžerskoj drami, ne tako čestom žanru u domaćoj kinematografiji.

Radnja filma „Tilva Ros” odigrava se u Boru, nekada najvećem rudniku bakra u Evropi, gde su u toku mali radnički protesti zbog privatizacije. Devetnaestogodišnjake Todu i Stefana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protesti ne interesuju. Oni su nerazdvojni prijatelji, skejteri, i sa svojim društvom uživaju u prvom velikom letnjem raspustu nakon srednje škole. Tumaraju gradom i po napuštenim površinskim kopovima, inspirisani TV šouom „Jackass” snimaju video klipove u kojima izvode razne vratolomije. U tom čudnom odnosu bezuslovnog prijateljstva i rivalstva, nesvesno pokušavaju da nadmaše jedan drugog. Kada se u Boru pojavi Jelena, tinejdž - anarhista, koja svakog leta dolazi u Bor iz Francuske i ludo se provodi u atmosferi „bez puno pravila”, ona Todi i Stefanu prećutno postaje novi predmet nadmetanja.

- Naziv filma „Tilva Ros” preuzet je iz imena prvog rudnog tela koje se nalazi u blizini Bora gde je smeštena i sama radnja filma. Na mestu te rupe nekada se nalazilo brdo koje je bilo crveno od rude bakra, stoga ga je lokalno stanovništvo nazvalo Tilva Ros, što na vlaškom jeziku znači Crveno brdo - objašnjava Nikola Lezaić.

Glavne uloge u filmu su poverene Stefanu Đorđeviću, Marku Todoroviću - Todi i Dunji Kovačević.

Film „Tilva Ros” je dobio sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda, a snimanje će trajati do sredine avgusta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.