Tasovac: Otvaranje Narodnog muzeja 2016.

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Otvaranje Narodnog muzeja 2016.

Svi radovi na rekonstrukciji biće završeni i Muzej savremene umetnosti biće otvoren za posetioce od 20. oktobra 2015, dok će kompletna rekonstrukcija Narodnog muzeja biti završena do 10. maja 2016, izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac za novi broj NIN-a.

Uz opasku da je „besparica najčešće postala dobar alibi za sve vlastite propuste“, Tasovac je kazao da ne veruje da bi situacija u srpskoj kulturi bila deset puta bolja kada bismo imali deset puta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veći budžet.

Resorni ministar je, takođe, najavio da će uskoro biti organizovane javne rasprave o nacionalnim penzijama, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o kulturi, što bi trebalo da se okonča do kraja godine.

„Postoje dve opcije o kojima će se razgovarati. Jedna je napuštanje tog modela kao krajnje anahronog, a druga je eventualno uvođenje neke nacionalne nagrade sa ograničenim jednokratnim iznosom. Neki od prethodnih dobitnika predstavljaju nacionalnu sramotu, ali nacionalne penzije se ne mogu oduzimati kako kome padne na pamet, jer su one stečeno pravo. Neke greške koje su načinjene ne možemo da ispravimo, ali bar ne moramo da ih ponavljamo. I zato ćemo kroz dopune i izmene zakona pronaći bolji model da nagradimo one koji to zaista zaslužuju“, rekao je Tasovac.

Na pitanje novinara koliko sebe smatra odgovornim zbog primedaba o neslobodi medija, Tasovac je objasnio: „Medijska zajednica je zakone koje smo mi doneli čekala punih 11 godina. Oni su važni jer daju zakonski okvir koji je u potpunosti usklađen sa standardima EU. Naravno da se osećam odgovornim i otvorenim za svaku vrstu kritike jer sam ministar kulture i informisanja. Ali u kojoj to začaranoj zemlji jedan državni službenik kao što sam ja može od jedne loše balerine da napravi Maju Plisecku, a od jednog rđavog novinara — dobitnika Pulicerove nagrade? Potpuna sloboda izražavanja je moguća samo u društvu u kome i sami mediji preuzimaju punu odgovornost za profesionalno i nepristrasno izveštavanje. A kod nas su neki medijski poslenici svoju odgovornost sveli na minimum, opredeljujući se da budu vrlo aktivni učesnici u političkoj borbi. Oni za sebe zahtevaju apsolutna prava, kao da niko ne vidi da oni svoje političke pretenzije loše maskiraju u zalaganje za javni interes“.

Ono što ministra posebno brine je, kaže, „ta zaglušujuća tišina za sve što je dobro koja je je opasna jer, uvreženo mišljenje kako samo loše i negativne vesti prodaju novine, dugoročno stvara društvo nespremno na uspeh“.

Na primedbu da ga danas mnogi kritikuju i osporavaju, a postao je ministar uz podršku i odobravanje, Tasovac je rekao: „Nije poenta da me vole kao ministra, jer bi to značilo da pravim suviše veliki broj kompromisa. Suštinski, velike stvari se ne mere po količini aplauza koje ste dobili, već po količini neprijatelja koje ste stekli".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekonstrukcija Narodnog muzeja do 10. maja 2016.

Izvor: Beta, 12.Nov.2014

BEOGRAD, 12. novembra 2014. (Beta) - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac najavio je da će Muzej savremene umetnosti biti otvoren za posetioce od 20. oktobra 2015. godine, dok će kompletna rekonstrukcija Narodnog muzeja biti završena do 10. maja 2016. godine...Tasovac je u intervjuu Ninu rekao...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.