Tango džez kvartet 9. avgusta u Gvarnerijusu

Izvor: Večernje novosti, 01.Avg.2017, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Tango džez kvartet'' 9. avgusta u ''Gvarnerijusu''

''Tango džez kvartet'' iz Argentine nakon uspešnog prošlogodišnjeg koncerta ponovo dolaze u Beograd i nastupiće 9. avgusta u Centru lepih umetnosti "Gvarnerijus" BEOGRAD - ''Tango džez kvartet'' iz Argentine nakon uspešnog prošlogodišnjeg koncerta ponovo dolaze u Beograd i nastupiće 9. avgusta u Centru lepih umetnosti "Gvarnerijus", najavila je danas ta ustanova.Sastav, koji predvodi saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, izdvaja se na svetskoj muzičkoj sceni >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << originalnim pristupom i kombinovanjem tanga i džeza.Ccuveni džez harmonikaš Rišard Galiano i veliki poklonik tanga opisao je muziku "Tango džez kvartet''-a kao "neverovatnu fuzija koja zvuči savršeno".Sve je počelo kada je Gustavo Firmenih oživeo plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, poznatih pod nazivom ''Típica y jazz'' po kojima je Buenos Aires nekada bio čuven.U svom bavljenju džezom i tangom, Firmenih je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra - improvizaciju.Zbog toga je 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila.Više godina je teorijski i praktično izučavao tango - svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, da bi 2005. osnovao kvartet "Tango džez".Tokom naredne dve godine muzičari su se često smenjivali u ansamblu da bi 2007. formiran sastav u kome kvartet danas nastupa: Gustavo Firmenih (tenor saksofon i klarinet), Alehandro Belman (bubnjevi), Federiko Hilal (bas) i Horasio Akosta (klavir).Svirajući najpre širom Argentine gde su stekli mnogobrojne ljubitelje, od 2011. osvajaju i evropsku muzičku scenu nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj. Godine 2014. kvartet je imao veliku svetsku turneju, koja je trajala dva meseca.Muzičko putovanje započeli su u Sjedinjenim Američkim Državama, svirali po evropskim zemaljama sve do Rusije i Sibira i završili turneju u Kini."Ovo je prvi put da sam čuo neverovatnu fuziju džeza i tanga koja ima smisla i zvuči savršeno", izjavio je Rišar Galijano, dodajući da su uplitanje bubnjeva u tango, kao i način na koji su melodije tretirane, s puno obzira i poštovanja, ostavili na njega najveći utisak.Kvartet je objavio četiri kompakt-diska, a prvi je ostvaren u saradnji s Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznavši ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.Beogradskoj publici su se predstavili 15. avgusta prošle godine u "Gvarnerijusu".

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Tango Jazz Quartet iz Argentine 9. avgusta u Beogradu

Izvor: DANuBeogradu.rs, 01.Avg.2017

Centar lepih umetnosti Guarnerius ponovo je domaćin koncerta koji će u sredu 9. avgusta za beogradsku publiku održati Tango Jazz Quartet. Svetski poznat argentinski sastav je, podsećamo, prošle godine, takođe u avgustu, nastupio u Guarnerius-u, a njihova kombinacija tango i džez umetničkih stilova...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.