Tamna strana američkog sna pred Berlincima

Izvor: RTS, 26.Sep.2019, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tamna strana američkog sna" pred Berlincima

U Berlinu je otvorena putujuća izložba posvećena nedavno preminulom američkom fotografu švajcarskog porekla, Robertu Franku.
Postavka pod nazivom "Robert Frank – neviđeno" otvorena je u berlinskoj galeriji SI OU. Predstavljeni su materijali koje je Frank koristio u svojim ranim radovima, prva izdanja njegovih dela.

U tom prostoru posetioci mogu da vide i fotografije sa njegovih putovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropom i Južnom Amerikom, vreme provedeno u rodnoj Švajcarskoj kao i neobjavljene fotografije sa američkog kontinenta iz pedesetih godina, klasnične fotografije iz knjige "Amerikanci".
"Frank je doneo jedan novi pogled na zemlju kao što je Amerika ali i na fotografiju kao umetnost. Koristio je za svoj subjektivni i ekspresivni koncept i primenjuje je spontano. To ga je učinilo toliko značajnim za istoriju fotografije", rekla je kustoskinja berlinske galerije Ketrin Šeneg.
Njegov foto album "Amerikanci" predstavlja tamnu stranu američkog sna. Kada je nastao smatran je deprimirajućim i subverzivnim jer je otkrio mračnu stranu Amerike: siromaštvo, segregaciju, nejednakost i samoću.
Album "Amerikanci" uvršten je u umetnički pokret bit generacije, u kojem je instinkt prevladao nad temeljnim tehnikama novinarske fotografije.
"Postoji jedna fotografija iz tog albuma koju pamtim kao najimpresivniju. Ona pokazuje koliko su se vremena promenila i kako je njegov rad mogao da nastane samo u kontekstu koji je tada postojao. Na toj fotografiji je prizor iz parka u San Francisku, u prvom planu je par Afroamerikanaca koji su ga iritantno gledali dok ih je fotografisao. Takva situacija je mogla samo tada da se dogodi jer danas svi imaju kamere na mobilnim telefonima i stalno snimaju", ističe Ketrin Šeneg.
Izložba njegovih radova u Berlinu organizovana je u saradnji sa švajcarskim fotografskim društvom iz Vintertura.
"On je bio fotograf i umetnik i to se može videti u izloženim radovima. Frank se razlikuje od konvencionalnih fotografa koji su dobro naučili svoj zanat, po načinu viđenja stvari, doslednošću, ličnim otporom. Posedovao je lični izraz koji je veoma uticao na fotografiju", navodi kustos iz Švajcarske Martin Gaser.
Izložba u berlinskoj galeriji biće otvorena do kraja novembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.