Takvog Štranda ni na moru nema... u Muzeju Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2019, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Takvog Štranda ni na moru nema..." u Muzeju Novog Sada

U toplim danima koji su uveliko stigli u Novi Sad, Muzej grada Novog Sada je svojim sugrađanima priredio izložbu o kultnom mestu gde većina provodi svoje letnje slobodno vreme - o Štrandu.

Na postavci "Takvog Štranda ni na moru nema..." autora dr Agneša Ozera, istoričara i muzejskog savetnika, predstavljene su fotografije, arhivski materijal i predmeti koji ilustruju istoriju najlepšeg kupališta na ovom delu Dunava, a koja je duga preko 150 godina.

Prvi zvaničan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podatak o Štrandu potiče iz 1856. godine, kada je od komesarijata policije zatraženo da delegira čuvara za civilno kupalište na gornjem Limanu, a koje je bilo dužine 25 i široko devet hvati.

Prva licitacija za drvene kućice, današnje kabine, održana je 1884, dok je zvanično kupalište postao 1911. godine.

U periodu između dva svetska rata Štrand se razvio u moderno obalsko kupalište, na kojem se okupljalo "elitni svet“ Novog Sada i okoline.

"Štrandiranje“ je postalo jedno od odlika Novosađana, a odlazak na Štrand bio je svojevrstan društveni događaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.