TUŽAN DAN: Preminula poznata srpska pevačica

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2020, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUŽAN DAN: Preminula poznata srpska pevačica

Do poslednjeg dana života bila je predavač iz predmeta Tehnika glasa na glumačkom smeru na Fakultetu Savremenih Umetnosti.

Operska diva Marija Simonović, profesorka na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu preminula je 13. februara u 80 godini. Kremacija će se obaviti u petak 21. februara na Novom groblju.

Simonovićeva je rođena u Skoplju gde je završila i osnovnu školu i gimnaziju, kao i Muzičku školu (violina). Diplomirala solo-pevanje na Muzičkoj akademiji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Sarajevu u klasi prof. Brune Špiler sa ocenom deset. Nešto kasnije, magistrirala je i Koncertni i Operski smer u klasi istog profesora, takođe sa desetkom.

Profesionalnu karijeru započela je sredinom sedamdesetih godina, kada je nastupala u Sarajevu i Zagrebu, kao i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije. Tokom dugogodišnje karije osvojila je veliki broj priznanja i nagrada, a među studentima je ostala upamćena kao vrstan i velikodušan predavač, ali pre svega i kao veliki čovek.

Preminula profesorka Marija Simonović, istinski akademik i umetnik pic.twitter.com/WYYejBMtOS

— pensador (@sakriosamime) February 19, 2020

Ono po čemu će svakako ostati upamćena je posebna tehnika za glas prilagođena glumcima, koja je jedinstvena u celoj Srbiji, ali i šire. Simonovićeva je, naime, uspevala čak i glumce bez muzičkog sluha da istrenira da pevaju songove bez ijednog falša.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.