Svečano uručene nagrade Stražilovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2022, 08:35

Svečano uručene nagrade "Stražilovo"

Po lepom vremenu koje se iznenada rodilo iz utrobe jutarnjeg kišovitog neba i preobrazilo u osmeh sunca sa vetrićem "stražilovcem" počeo je program kod „Brankovog čardaka“ uz noviji spomenik (1974) Branku, rad Jovana Soldatovića. Božidaru Mandiću uručena je nagradu „Stražilovo“ za ukupno delo.

I dvema darovitim i požrtvovnim mladim pesnikinjama, upravo završile književnost u Banjaluci i Novom Sadu, Danijeli Regojević i Dragani Lisić pripala su ova prestižna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izdanja. Specijalna nagrada „Stražilovo“ pripala panorami poezije đaka čuvene Zmaj Jovine gimnazije, druge po starini u Srba.

Panoramu je priredio vredni Rastko Lončar, pesnik i profesor gimnazije. Ta mladalački zrikava lepa knjiga će tokom 51. Brankovog kola biti promovisana u pomenutoj ustanovi. Potom su laureati kazali svoje slovo zahvalnosti i po jednu pesmu.

Ozaren prisusutvom na Stražilovu, laureat Božidar Mandić istakao je potrebu da savremeni čovek u strašnom nevremenu naše civilizacije na svakom koraku mora da širi dobrotu, plemenitost i ljubav. Mlade laureatkinje, Danijela Regojević i Dragana Lisić, kazale su zrelo slovo o savremenom dobu i svojim ličnim doživljajima sveta danas. U ime Zmaj-Jovine gimnazije, priznanje je primio profesor Aleksandar Turukalo.

U programu „Oni su voleli da govore svoju poeziju na Stražilovu“, pored spomenika Branku, đaci Karlovačke gimnazije (Anja Cvijan, Katarina Krulj, Teodora Paško, Nevena Stankov i Anastasija Belić, koje je pripremila profesorka Maja Stokin), čitali su pesme „neumrlih pesnika“, koji su nas zemno napustili u poslednje dve godine: Dragan Kolundžija, Milan Nenadić, Ileana Ursu, Stevan Tontić, Krstivoje Ilić, Dara Sekulić, Ranko Jovović, Manojle Gavrilović, Vladimir Jagličić, Predrag Bogdanović Ci, Rale Nišavić i Milenko Stojičić. Bio je to program koji je publiku ozario i podsetio na radosne dolaske pomenutih pesnika na "rajsko Stražilovo", program koji nas je snažno podsetio da smo svi prolazni i smrtni, ali da pesnici, za razliku od "običnog" sveta, poseduju slamku spasa koja se zove Poezija.

Održan je, dabome, i tradicionalni „Stražilovski miting poezije“ gde su svoju poeziju govorili Milena Severović, Dragoljub Pavlov, Perica Markov, Nataša Radosavljević, Dragana Jovanović, Anđela Novakov, Teodora Tomanović, Jovana Kuzmanov i drugi. Program je vodila mlada dramska umetnica Danica Petrović koja je, okrećući se ka Brankovom spomeniku, stražilovski program završila Radičevićevom antologijskom pesmom "Ukor". Bio je to dan koji će, pored laureata, naročito mladima ostati zapisan u sećanju po nesvakidašnjem doživljaju kao veoma važnom u njihovom iskustvu i stvaralačkom sazrevanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.