Svečano otvoren 20. SFF

Izvor: SEEcult.org, 16.Avg.2014, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano otvoren 20. SFF

Sarajevo Film Festival svečano je otvoren 15. avgusta ceremonijama u Narodnom pozorištu, Letnjem kinu i bioskopu Meeting Point, uz uručenje počasne nagrade Srce Sarajeva meksičkom glumcu, reditelju i producentu Gaelu Garsiji Bernalu i francuskoj dizajnerki i rediteljki Agnes B, autorki vizuelnog identiteta SFF-a.

Ceremoniji otvaranja jubilarnog, 20. SFF-a u Narodnom pozorištu, čiji je domaćin bio mladi glumac Adnan Hasković, prisustvovali su mnogobrojni gosti iz BiH, regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i sveta, među kojima su bili i direktor Berlinala Diter Koslik (Dieter Kosslik), britanski reditelj Majk Li (Mike Leigh) i drugi raniji dobitnici počasnog Srca Sarajeva, ličnosti iz javnog i kulturnog života...

Festivalski program zvanično je počeo projekcijama omnibusa “Mostovi Sarajeva” 13 istaknutih evropskih reditelja (u Narodnom pozorištu), filma “Pasja ljubav” (u Letnjem kinu HT Eronet), u kojem glavnu ulogu igra Bernal, kao i filma “O konjima i ljudima” (u bioskopu Meeting Point).

     Gael Garsija Bernal

Većina filmova na kojima je Bernal radio prikazuju njegovu duboku predanost umetnosti, ali i sklonost ka ozbiljnom, pozornom i brižnom odnosu prema domovini, kao i situaciji u Latinskoj Americi i životu njenih stanovnika u celini, a posebno po pitanjima siromaštva i migracije. Zajedno s Diegom Lunom, Pablom Kruzom i Elenom Fortes, Bernal je osnovao Ambulante, meksičku neprofitnu organizaciju za promociju dokumentarističkog rada kao sredstva društvenih promena, istakli su organizatori SFF-a povodom dodele počasnog Srca Sarajeva.

Počasno Srce Sarajeva francuskoj dizajnerki Agnès B, dugogodišnjoj pokroviteljki i velikoj prijateljici SFF-a, koja je i kreirala vizuelni identitet tog festivala – Srce Sarajeva, uručeno je u Narodnom pozorištu, gde je prikazan film “Mostovi Sarajeva” sa 13 priča o Sarajevu kroz istoriju.

      Agnes B.

Publika SFF-a imaće priliku da pogleda i film Agnes B. “Moje ime je hmmm…”, u okviru programa specijalnih projekcija.

Jubilarno izdanje SFF-a donosi do 23. avgusta rekordan broj filmova, uključujući svetske i regionalne premijere autora koji hrabro upiru prst na probleme današnjice.

Takmičarski program za igrani film obuhvata devet ostvarenja iz regiona Jugoistočne Evrope, od kojih tri imaju svetske premijere, jedan internacionalnu, a pet regionalne. Filmove će dodeliti žiri kojim predsedava mađarski reditelj Bela Tar, aprema rečima selektorke Elme Tataragić, u trci za Srce Sarajeva našla su se dela zasnovana na premisi da film nije slika, već niz slika koje stvaraju vlastiti mikrokosmos koji se kritički odnosi spram sveta u kojem živimo i iz kojeg autori crpe priče.

Prošle godine, na 19. SFF-u, gruzijski film “U procvatuNane Ekvtimishvili i Simona Großa pobedio je u kategoriji igranog filma, a trijumfovao je i film “Odbrana i zaštita” hrvatskog reditelja Bobe Jelčića, koji je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Srce Sarajeva za najboljeg glumca - Bogdana Diklića iz Srbije.

Najboljim kratkim filmom proglašen je rumunski “Sena oblakaRadua Žudea, a Specijalnu plaketu žirija dobili su Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi iz Srbije za film “Rabittland”.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji igrani film vredna je 16.000 evra, specijalna nagrada žirija 10.000 evra, dok najbolji glumac i glumica dobijaju po 2.500 evra, koliko dobija i najbolji kratki film.

Festivalski sajt je www.sff.ba, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Počeo 20. Sarajevo Film Festival

Izvor: B92, 16.Avg.2014

Jedna od najvećih filmskih smotri na Balkanu, 20. Sarajevo Film Festival počeo je u petak uveče i tokom osam dana biće prikazano 246 filmova iz 60 zemalja...Festival je počeo uručenjem najvećih festivalskih priznanja "Srce Sarajeva" - za doprinos i prijateljstvo sa tom manifestacijom...Dobitnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.