„Sve što je lepo“ iz celog sveta

Izvor: Blic, 26.Mar.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Sve što je lepo“ iz celog sveta

U Pozorištu na Terazijama večeras (20.30) počinje 55. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se odvija pod sloganom „Sve što je lepo", a na otvaranju će biti uručena nagrada za životno delo montažeru i reditelju Marku Bapcu. I svečano zatvaranje 30. marta takođe će biti u Pozorištu na Terazijama, a ostale projekcije u DKC-u i Kinoteci.

Jedan od najstarijih festivala, ne samo kod nas nego i u Evropi, od ove godine je promenio koncepciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i uveo funkciju umetničkog direktora, koju će obavljati reditelj Janko Baljak. On je i selektor stranog programa, dok je domaće filmove birala Nevena Daković sa Fakulteta dramskih umetnosti. Baljak je rekao će ove godine biti prikazano 145 filmova u dva takmičarska programa, od čega je otprilike polovina domaćih. U okviru pratećih programa biće prikazani i filmovi dobitnika španske Gojine nagrade, najbolje evropske filmove na temu ljudskih prava (u saradnji sa Geteovim institutom). Program „Zidovi, žice, tamnice", posvećen gorućim političkim temama, čine najbolji filmovi sa festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, najvažnijeg te vrste u Evropi, kao i filmovi sa festivala UNFF iz San Franciska.

Ove godine neće biti repriznih projekcija. Karte koštaju 100 dinara i već su u prodaji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.