Izvor: Blic, 03.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je dobro, al’ nešto baš ne valja

Sve je dobro, al’ nešto baš ne valja

Takmičarski program ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, završava se večeras predstavom 'Hasanaginica' Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića, i u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd. Ovom, sedmom po redu predstavom, spuštena je zavesa na jedno neobično, ako ne i prelomno Pozorje sa koga su, sve vreme trajanja, dopirali izrazito različiti tonovi. Tako selektor Ivan Medenica tvrdi da je reč o 'prelomnom trenutku', da je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o Pozorju u tranziciji, i da nazad više nije moguće. Njegovi kritičari pak smatraju da stvarno dalje nije moguće, jer je Pozorje na slepom koloseku. Bez obzira ne sve principijelne, načelne, stručne ili zlonamerne (naravno da ima i takvih) stavove, kao najzanimljivije, i možda najrečitije 'mišljenje', nameće se ono koje o Sterijinom pozorju ima novosadska publika. Na predstavi 'Supermarket' Biljane Srbljanović, u izvođenju raspložene trupe Kristijana Benedetija, iz Francuske, skoro da je četvrtina sale bila prazna. Teško je naći logično objašnjenje zbog čega je, za samo nekoliko godina, od velikih gužvi pred izvođenje svake prestave na Pozorju, došlo do toga da sa posetom 'kuburi' jedno, kažu ugledno, pozorište iz Francuske, koje pri tom igra komad koji neki teoretičari ubrajaju u značajnija ostvarenja savremene evropske dramatrugije. O razlozima zbog kojih je, izgleda, ozbiljno opalo interesovanje za Pozorje postoje različita mišljenja od kojih kao najzanimljivije izdvajamo mišenje selektora koji kaže: 'Novosadska publika nije informisana da se u njenom gradu dešava drugačije Sterijino pozorje'.

Ž. J. 'Hazariski rečnik' favorit

NOVI SAD - Dan uoči završetka ovogodišnjeg Sterijinog pozorja u kuloarima je beogradsko-ljubljanska koprodukcija 'Hazarski rečnik' Milorada Pavića u postavci Tomaža Pandura već proglašena za apsolutnog favorita. Pohvale i publike i kritike, ali ni približne 'Hazarskom rečniku', dobila je za sada još jedino makedonska predstava 'Paviljoni' Milene Marković u režiji Srđana Janićijevića. Danas će u konkurenciji za nagrade biti odigrana poslednja predstava, 'Hasanaginica' Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića i produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda. Pozorje mladih završava se danas 'Kartotekom' Tadeuša Ruževiča u izvođenju studenata novosadske Akademije umetnosti.

Očekuje se da žiri noćas, odmah iza ponoći, proglasi pobednike. M. Ž.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.