Sutra počinje SF konvencija Istrakon 2014

Izvor: Art-anima.com, 27.Mar.2014, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje SF konvencija "Istrakon 2014"

U Pazinu se od 28. do 30. marta održava tradicionalna istarska konvencija naučne fantastike – Istrakon. Ovogodišnja tema konvencije biće "Distopija". Jedan od povoda za izbor upravo ove teme je obeležavanje 65 godina od objavljivanja Orvelovog romana "1984" ali i 30 godina od vremena u kome je radnja romana smeštena.

Kako ističu organizatori kroz ovu temu će pokušati da dodirnu problematično područje diktatura, slobode govora, apsolutističke vlasti i nemoći "malog čoveka" u vrtlogu današnjeg sveta, a sve to kroz naučnu fantastiku i fantastiku koju su pisci neretko koristili da bi prikrili društvenu kritiku.

Otvaranje konvencije zakazano je za 17.30 u petak 28. marta, ispred Spomen doma u Pazinu. A u 20 časova u prostoru pod nazivom "Dungeon" na programu će se naći predstavljanje trojice srpskih pisaca fantastike: Gorana Skrobonje, Darka Tuševljakovića i Pavla Zelića.

Centralni događaj konvencije, biće upriličen u subotu 29. marta s početkom u 17.00 časova, kada će ovogodišnja počasna gošća Istrakona, južnoafrička književnica i novinarka Loren Bjuks, biti predstavljena u Velikoj dvorani Spomen doma.

Loren Bjuks je 2011. godine dobila nagradu "Artur Č. Klark" za roman "Zoo City". Ovo delo žanrovski određeno kao urbana fantastika, na tragu je Pulmanovih "Njegovih mračnih tkanja". Radnja je smeštena u Johanesburgu sutrašnjice u kome ljudi koji počine zločin bivaju kažnjeni tako što se magijskim putem vezuju za neku životinju. Glavna junakinja Zinzi December bivša je novinarka uz koju je vezan lenjivac, jer je uzrokovala smrt svog brata.

Pored ova dva događaja, na Istrakonu će biti upriličena brojna predavanja, a jedno od njih održaće i popularni hrvatski pisac naučne fantastike Aleksandar Žiljak, koji će govoriti na temu "Bauk Metropolisa kruži Evropom!"

Detaljnu satnicu programa Istrakona možete pogledati na zvaničnoj stranici ove konvencije – istrakon.hr.
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.