Susret Sarajeva, Beograda i Skoplja

Izvor: Blic, 24.Feb.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Sarajeva, Beograda i Skoplja

Na poziv uprave Sarajevskog ratnog teatra, Ljiljana Todorović, poznata beogradska rediteljka, režira komad “Jedan Pikaso” savremenog američkog autora Džefrija Hacera. Probe su počele 21. februara, premijera je planirana za 23. mart, a uloge tumače Selma Alispahić, poznata bosanska glumica, i Meto Jovanovski, popularni makedonski glumac.

Govoreći o motivima da radi ovaj komad Ljiljana Todorović kaže: ”Komad se bavi odnosom totalitarne vlasti prema umetnosti kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najsuštastvenijem amalgamu života. Totalitarna vlast ne podrazumeva samo režime (komunizam, fašizam) koji su obeležili 20. vek. Ima ona i svoje druge, čak perfidnije oblike od pomenutih. A veliko i ozbiljno pitanje kojim se komad bavi i koje je danas aktuelno jeste - ima li uopšte života bez umetnosti. Šta se dešava kada je je izbor bizaran - život ili umetničko delo? Da li je uopšte moguće razdvojiti život od umetnosti?”

Rediteljka kaže i da je radosna i počastovana pozivom. ”Naročito sam uzbuđena, kao i kompletna naša probrana ekipa, zbog susreta Beograda, Skoplja i Sarajeva - upravo u Sarajevu. Pozorište je čudo!”

Odgovarajući na pitanje kako je došlo do saradnje, Todorovićeva kaže da sa tim verovatno ima veze činjenica da je "Posetilac” (predstava E. E. Šmita sa Draganom Nikolićem i Vojom Brajovićem u glavnim ulogama koju je ona režirala, prim. nov.) prilikom gostovanja u SARTR-u 2008. doživeo veliki uspeh. O tome zna po čuvenju jer, veli, nije bila sa umetničkom ekipom tada u Sarajevu zbog "Ejminog pogleda” , predstave koju je radila u Ateljeu 212, a koja je tada bila pred premijerom. Umetničku ekipu predstave "Jedan Pikaso” čine i scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Vanja Popović, kompozitor Aliser Sijarić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.