Strip je odlično mesto za život

Izvor: Blic, 26.Mar.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strip je odlično mesto za život

Omiljena tema mladog i talentovanog strip autora Tihomira Čelanovića su kukavice, vagabundi, protuve, dinosaurusi i... insekti. Strip je zaista odlično mesto za stanovanje svakojakih junaka. Tako je insekt Buva Morcina glavni je junak serijala „Eudora" koji je Tihomir napisao, nacrtao i objavio pre par godina u Italiji. Čarobna, zavodljiva atmosfera organskog mikrosveta neodoljivo je simpatična, pitka i maštovita.

Sledeći internacionalni korak mladog autora desio se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skoro slučajno. Dobio je poziv od francuskog izdavača „Septieme Choc" da stripuje poznati film Lika Besona „Taksi", ali sa novom pričom koju je napisao Kristijan Cvejić, vlasnik izdavačke kuće.

Slavni režiser i producent je odobrio stori bord i knjiga je odštampana novembra prošle godine. Svetsku promociju imala je krajem januara na čuvenom sajmu stripa u francuskom gradu Angulemu.

Uspesi Alekse Gajića, Marka Đurđevića, Bobana Savića i drugih autora već etabliranih u svetskoj strip produkciji pokazuju da, uz malo dobre volje i pameti, strip crtači mogu postati srpski (mini) brend i značajan kulturološki (izvozni) proizvod. Imamo veliki broj talentovanih autora koji nemaju mogućnosti da se predstave. Za većinu saznamo tek kad ih otkriju strani izdavači. Dešavaju se kurioziteti da Gajićeve albume domaći izdavači objavljuju licencno, otkupivši ih od Francuza. Slično će desiti i sa Čelanovićem.

Zanimljivo je da je Kristijan Cvejić, vlasnik izdavačke kuće „Septieme Choc", Čelanovića angažovao pošto je na internetu video njegove radove.

„Svideo mu se moj crtež, naprosto se uklopio u njegovu zamisao o tome kako treba da izgleda strip varijanta 'Taksija’. Ja sam već uradio jedan album u Francuskoj i dva manja u Italiji, ali ovo je apsolutno najozbiljnija priča u kojoj sam se našao", kaže mladi strip autor i dodaje da sve bilo prilično stresno: „Dali su mi užasno kratak rok, osećao sam sa kao novinar u dnevnom listu - da li ću stići, da li sam mogao bolje da sam imao više vremena. Ne volim takve situacije, ali šta da se radi. Moram da napomenem za manje upućene da je strip postao timski rad, poput filma, naravno u mnogo manjem obimu. Ja sam crtao glavne likove, Nikola Vitković je kolorisao, a pozadine je radio Siniša Banović."

Očekuje li Tiho (Tihomirovo umetničko ime kojim je potpisao i album „Taksi") dugotrajniju saradnju sa francuskim izdavačem?

„Sve je uslovljeno prodajom. 'Taksi’ je štampan u 50.000 primeraka i dalji angažman zavisi od toga kako prođe na tržištu. Nadam se da je ovo samo prvi album budućeg serijala", kaže sa dosta samopouzdanja. Album je objavljen krajem prošle godine i prodaje u čitavoj Francuskoj.

Čelanović je prisustvovao promociji albuma na najprestižnijem sajmu stripa u francuskom gradu Angulemu. Njegov izdavač je zahvaljući Liku Besonu dobio dobru lokaciju i, naravno, posebnu pažnju, budući da je slavni reditelj album podržao i svojim prisustvom na promociji.

Inače, Čelanović je impresioniran sajmom stripa u Angulemu. Kaže da je za njega čuo još kad je bio klinac.

„Ni u najluđim snovima nisam mogao da pomislim da ću jednog dana tu da potpisujem svoje albume", kaže oduševljeno. „Ceo grad je posvećen toj nedelji stripa. Zidovi trospratnih zgrada su iscrtani ogromnim likovima strip junaka. Table sa natpisima ulica su u strip oblačićima. Pored aktuelne produkcije mogu se naći i stara izdanja, kao i originalne table čuvenih stripova. Kaiševi Miki Mausa, kakvi su kod nas objavljivani, mogu se kupiti za 600 evra, Krcko za 2.500 i tako dalje. Neprekidna je gužva i mogu se čuti svi jezici sveta. Biti u Angulemu i tamo potpisivati svoj album zaista je veliki uspeh."

Susret sa Likom Besonom

Čelanović je upoznao slavnog reditelja Lika Besona na štandu u Angulemu, francuskom gradu u kome se tradicionalno održava najveći sajam stripa na svetu. „Stvorila se neopisiva gužva, zajedno smo potpisivali album, interesovanje je bilo zaista ogromno. Albumom je zadovoljan, nije imao primedbi i srećan je što se na neki način produžava život njegovog filma", kaže Čelanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.