Šta se može videti na izložbi SPC

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se može videti na izložbi SPC

Ljubitelji crkvenih umetnosti i ostala publika imaće priliku da se upoznaju sa duhovnim i umetničkim stvaralaštvom koje je nastalo u osamstogodišnjoj samostalnosti Srpske pravoslavne crkve na Izložbi "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve 1219-2019". U čast jubileja, večeras će je otvoriti Njegova svetost patrijarh Irinej u Muzeju Srpske pravoslavne crkve.
Na izložbi je  samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo reprezentativne rizničke istorije ne samo Muzeja Srpske pravoslavne crkve, već i manastirskih riznica njenih eparhija.

Od rukopisnih ali i štampanih knjiga do dela crkvene i primenjene umetnosti. Na stalnoj postavci muzej je do sada predstavio desetak važnijih srednjovekovnih rukopisa, a sada više od sto. Značajni su ne samo zbog svoje književne vrednosti, već i zbog svoje umetničke opreme.
"Pored rukopisnih knjiga izložbi su priključene i stare štampane knjige, pre svega knjige štampane u srpskim štamparijama u 16. veku. Tako da se zahvaljujući ovom potpuno novom segmentu muzeja a i izložbe, posetiocima pruža prilika da prate srpsko književno nasleđe i rukopisne knjige i stare štampane knjige u dosad najbogatijem izboru", ističe istoričar umetnosti prof. dr Zoran Rakić.
Posetioci će moći da vide galeriju od preko stotinu ikona koje predstavljaju umetničke tokove stvaralaca srpskog slikarstva tog razdoblja, koji su predstavljeni izuzetnim umetničkim ličnostima – Zoograf Longin, najbolji slikar s kraja 16. veka i veoma značajni umetnici sredine i druge polovine 17. stoleća.
"Tu su celine posvećene crkvenom vezu i umetničkom trkstilu, odnosno bogoslužbenim odeždama, potom jedna celina posvećena sveštenim sasudama nazvane Svešteni sasudovi – gde su prvi put izloženi i ranohrišćanski krstovi datirani od 7. do 12. veka", navodi kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve dr Miljana Matić.
U Muzeju će do 9. decembra biti izloženi i mnogi drugi predmeti iz bogatog umetničkog nasleđa, koji do sada nisu izlagani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC"

Izvor: RTS, 09.Okt.2019

U Muzeju Srpske pravoslavne crkve u čast jubileja, 800. godišnjice crkvene samostalnosti, priređena je izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve 1219-2019". . Od rukopisnog nasleđa drevne lavre...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.