Šta se dešava sa Muzejem savremene umetnosti?

Izvor: RTS, 13.Okt.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se dešava sa Muzejem savremene umetnosti?

Sredstva koja su izdvojena za rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu neće propasti, ukoliko ne budu iskorišćena u ovoj budžetskoj godini, već će biti preneta u sledeću, rekao je v. d. direktora te institucije Slobodan Nakarada. Dodao je i da bi Muzej mogao da bude otvoren u martu ili aprilu 2016. godine.
Prvobitno je bilo planirano da Muzej savremene umetnosti (MSU) bude rekonstruisan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i otvoren na 50. godišnjicu postojanja, 20. oktobra ali je posle razrešenja dužnosti tadašnjeg direktora Jovana Despotovića i problema sa tenderom postalo jasno da do toga neće doći, prenosi Tanjug.

Slobodan Nakarada je na konferenciji za novinare naglasio da za sve što rade imaju podršku Upravnog odbora MSU i Vlade Srbije, koja garantuje novac za rekonstrukciju.
Dodaje da su uspeli da reše bitna bitna pitanja koja su neophodna da bi Muzej mogao što pre da bude otvoren.
Vršilac dužnosti direktora MSU je naglasio da ne može da licitira kada će sve biti završeno, ali smatra da ako sve bude u redu, Muzej bi mogao svoja vrata da otvori u martu ili aprilu sledeće godine.
Podsetio je da je poslednji tender obustavljen, da će u narednom periodu biti raspisan novi i da su podnete krivične prijave protiv tadašnjeg direktora Jovana Despotovića, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i komisije unutar Muzeja, takozvane tenderske komisije za nanetu štetu koja je napravljena Muzeju.
Nakarada je naveo da nisu ranije mogli da izlaze u javnost sa tim podacima pošto im nisu imali pristup ali i zbog zakonskih obaveza prema izvođačima.
"Veoma je bitno naglasiti da Muzej nije ćutao zbog toga što je hteo nešto da sakrije, već zato što nam je zakon nametao jedan sistem ponašanja koji je zahtevao da budemo korektni prema svim ponuđačima koji su se javili na prethodni tender, a u tom procesu mi ne smemo da dajemo bilo kakve komentare", istakao je.
Nakarada je dodao i da nisu izlazili u javnost sa tim informacijama da ne bi uticali na tok tendera, ali kada je doneo odluku da se tender obustavlja sa svojim saradnicima se dogovorio da moraju javnost da obaveste o svojim odlukama.
"Onog trenutka kada sam preuzeo dužnost sa svojim stručnim timom sam doneo odluku da se tender obustavi zato što sam smatrao da je odluka Republičke komisije, kojoj smo poslali kompletnu dokumentaciju, na neki način sugerisala da su svi izvođači koji su se javili na tender neispravni", rekao je Nakarada.
Nakarada je razgovarao sa ministrom kulture Ivanom Tasovcem i pitao šta će se dešavati sa novcem, jer je nemoguće u tako kratkom vremenskom periodu renovirati Muzej. Nakon tog razgovora dobili su saglasnost da mogu da nastave sa novim tenderskim procedurama.
Takođe mu je rečeno da ako tender bude raspisan na vreme, odnosno do kraja godine, za novac ne treba da se brinu i da "mi moramo, možemo i treba da uplatimo određena sredstva izvođaču kako bi on mogao da ispuni svoje zakonske obaveze vezane za dinamički plan koji on nama mora da dostavi".
"Trenutak kada su nam sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju obezbeđena, posle brojnih obećanja i događaja od 2007. kada je muzej zatvoren, bio za nas strašno važan", rekao je Nakarada.
Ocenio je i da su sredstva koja su namenjena za muzej i za njegovu adaptaciju od oko šest miliona evra jedna od najvećih građevinskih investicija u Srbiji.
Nakarada je podsetio da su, od kako je preuzeo dužnost v. d. direktora MSU, sagledali gde su grešili oni u Muzeju, a gde se grešilo u odnosu na druge institucije vezano za Muzej.
Istakao je i da su uspeli da sve to dovedu na pravi put i izrazio je nadu da će sve tako i ostati.
Nakarada je objasnio i da je nevoljno preuzeo dužnost vršioca dužnosti direktora i to tek posle razgovora sa zaposlenima i uveravanja da će imati njihovu podršku i da će svi zajedno preuzeti odgovornost za dešavanja u Muzeju.
"Ta podrška kolektiva je bila presudna da donesem odluku da prihvatim tu ponudu", rekao je Nakarada.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvaranje na proleće?

Izvor: Danas, 13.Okt.2015

Slobodan Nakarada, v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), nije želeo da licitira datumima, ali ukoliko ovaj, treći put bude sve u redu, rekonstrukcija zgrade na Ušću bi mogla da bude završena i otvorena za publiku u aprilu ili maju sledeće godine...Poučen prethodnim iskustvima,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.